Csapadékvíz-elvezetés

2023.10.31. 13:00

Biztonságosabbá és kényelmesebbé válik az élet Dabroncon

Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával vissza nem térítendő támogatásból, mintegy 127 millió forintból oldja meg az önkormányzat a csapadékvíz szakszerű elvezetését a község lakói számára. A munkálatok még idén befejeződnek.

Tóth B. Zsuzsa

A csapadékvíz elvezetése különösen aktuálissá vált Dabroncon a település északnyugati határán elhelyezkedő Kálmán ároknál, a Kossuth Lajos utca délkeleti részén, illetve a faluközpontban, a faluház környékén. Miután az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja és Magyarország Kormánya több mint 127 millió forinttal támogatásra érdemesnek ítélte az önkormányzat pályázatát, a településvezetés régi tervének útjából elhárult minden pénzügyi akadály.

A fejlesztésnek köszönhetően megvalósul a belterületre hullott csapadékvíz és a felszín alól előtörő vizek elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvízelvezető rendszerek rekonstrukciója és a település belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól. A tervezés során fontos szempont volt a belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével. Nyílt és burkolt árok, fenékszélességű, füves burkolatú árok, kisvizes burkolt meder és szikkasztóárok kialakítása is elkészül. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (Top) elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési akcióit támogatja. Küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település, így a jelenleg hátrányos helyzetű, leszakadó tendenciákat mutató térségek és települések esetében is megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel potenciáljuk, erőforrásaik aktivizálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában