Konferencia

2023.11.24. 17:00

Egyenlő esélyeket adni a kultúrához való hozzáférésben is

Másodszor rendezték meg a Nemzetközi Szocio-Kraft Konferenciát a Pannon Egyetemen november 23-24-én. A rendezvény fókuszában az emberek kulturális értékekből való részesülése állt, valamint az, miként válhat a kultúra a társadalmi integráció, a közösségfejlesztés, a szolidaritás élő eszközévé, hogyan szólhat a kultúra mindannyiunkhoz. A rendezvény a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK), a Semmelweis Egyetem Szociális Vezetőképző Tudásközpontja közös szervezésében jött létre.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A Tiéd a tér – kultúra és együttműködés mottóval tartott idei konferencia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával valósult meg. Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója megnyitójában elmondta, a kultúra átszövi mindennapjainkat, de képes ennél többre is, például hidakat építeni emberek és emberek között, illetve eszköze az érzékenyítésnek, szolidaritásnak, beilleszkedésnek. Ezek a szempontok az EKF célkitűzéseivel is összhangban állnak. – Fontos, hogy nyissunk egymás felé. Az EKF a kultúra eszközeivel hívja fel a figyelmet a problémákra, egymásra – összegezte tapasztalatait a vezérigazgató.

A konferenciára ellátogatott Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség elnöke, aki olimpiai és paralimpiai éremmel is büszkélkedhet. Mint elmondta, harminckét éve kerekesszékben él, de mindig feszegette a határokat. Három gyermek boldog édesapja, három diplomával rendelkezik. – Hogy az emberek komoly kultúrafogyasztók legyenek, ahhoz speciális igényeiknek teljesülnie kell – közölte, hozzátéve, ez speciális jogszabályi hátteret is kíván. Fontosnak nevezte a fogyatékkal élők integrációját például a munka világába, amihez a kultúra jó kezet nyújt számukra. Minden országra jellemző, hogy csak részben hozzáférhetők a kulturális szolgáltatások a fogyatékkal élőknek, mindenhol vannak apróbb problémák. Lényeges betartani a jól ismert „semmit rólunk nélkülünk!” elvet – tartják a fogyatékkal élők.

A megnyitón Galambos Katalin, a FTI-iASK kutatója a szervezők és a Szocio-Kraft kutatócsoportja nevében szólt. – Tavaly célul tűztük ki nem csupán egy konferencia megrendezését, de a kutatók és szakemberek együttműködését. Kötetet készítettünk a tavalyi eseményről, melyben szakmai publikációkat is megjelentettünk, felvetve olyan kérdéseket, miszerint hogyan használjuk a kultúrát, hogyan lesz valóban mindenkié ez a tér, s hova kívánunk eljutni 2024-re? 

A csütörtöki előadásokon Csepeli György professzor emeritus a kreatív szociálpolitikáról beszélt, Ládonyi Zsuzsanna az Otthonra találni a művészetben ötletgazda-projektmenedzsere pedig Perifériáról a centrumba címmel ismertette a projekt által generált változás-dimenziókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában