Veszprém Vármegyei Prima Díj

2023.11.14. 19:00

Elismerték a biológus fáradhatatlan munkáját

A Pannon Egyetem aulájában rendezett Veszprém Vármegyei Prima Díj ünnepélyes díjátadó gáláján dr. Liker András biológus, az MTA doktora vehette át elsőként a díjat Magyar Tudomány kategóriában.

Szijártó János

Liker András biológus (középen) vehette át idén a Veszprém Vármegyei Prima Díjat Csillag Zsolttól (bal oldalon), a Pannon Egyetem kancellárjától és Eppel Jánostól, a VOSZ elnökétől Fotó: Szijártó János

Amint az elhangzott, tanulmányait a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kémia tagozatán, majd a József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) biológia-kémia tanári szakán végezte. 1998-ban a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) szerzett PhD fokozatot biológia tudományterületen, ezt követően 2012-ben kapta meg az MTA doktora (DSc) tudományos fokozatot. 1996-tól hét éven át a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen oktatott. 2003-tól a Pannon Egyetemen munkatársa, ahol 2011-ben habilitált. Jelenleg a PE Mérnöki Karának egyetemi tanára, valamint a Magyar Kutatási Hálózat Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője. 2011-től két évig európai uniós Marie Curie ösztöndíjjal az angliai Sheffieldi Egyetemen dolgozott.

A gálaesten a díj átvétele után elmondta, kutatásaiban arra keresi a választ, hogy az állatok természetes viselkedésformái hogyan segítik az ökológiai és a szociális környezetük kihívásaihoz történő alkalmazkodást. Ezen belül egyik fő érdeklődési területe a városi környezet ökológiai sajátosságainak és a városi állatok viselkedésének a vizsgálata. Kutatja a madarak szaporodási rendszereinek és demográfiai tulajdonságainak nagyléptékű evolúciós változásait. A természetvédelem terén részt vesz a Kiskunsági Nemzeti Park egyik veszélyeztetett természetvédelmi területének ökológiai helyreállításában. Tagja több hazai és nemzetközi folyóirat szerkesztő bizottságának és tudományos szakmai szervezetnek. 2010-2011 között a Magyar Etológiai Társaság elnöke, 2017-2021 között az Európai Ornitológiai Szövetség vezetőségi tagja volt, 2017 óta a Veab jörnyezet- és földtudományi szakbizottságának elnöke.

Díjai és kitüntetései között szerepel a teljesség igénye nélkül a 2003-ban és 2008-ban kapott MTA Bolyai Emléklap, a 2004-ben a Veszprémi Akadémiai Bizottságtól átvett Év kutatója díj, illetve a 2018-as agrárminisztériumi Környezetünkért Emlékplakett, a Mestertanári Aranyérem és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, amelyet 2021-ben vehetett át. Ezúttal a Veszprém Megyei Prima Díj 2023. évi nyerteseként tapsolhatták meg a gálaest résztvevői.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában