A vármegye legjobbjai

2023.11.14. 17:30

Mérlegen a gazdaság: fejlődés és lendület (képgaléria)

Ünnepélyes körülmények között bemutatták a TOP 100+200 Veszprém vármegye 2023 című kiadványt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (VVKIK) november 14-én, kedden, amely a VVKIK, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló együttműködésében készült.

Kovács Erika

A kiadvány bemutatja Veszprém vármegye tavalyi gazdasági eredményeit, a TOP 300 vállalkozás listáját

Fotó: Nagy Lajos

A kiadvány bemutatja Veszprém vármegye tavalyi gazdasági eredményeit, a TOP 300 vállalkozás listáját, a 2023-ban díjazott vállalkozásokat, valamint a kamara aktuális tevékenységeit, projektjeit. 

Markovszky György kamarai elnök és Somogyi Istvánné titkár köszöntője után Dégi Zoltán, a NAV Veszprém vármegyei igazgatója a 2022-es társaságiadó-bevallások adatai kapcsán beszélt a vállalkozások gazdasági szerepéről. Az adatok közel 9600 bevallásból származnak, ezekből csaknem 9100 kis- és középvállalkozásnak minősült. A naptári évvel azonosan működő, a magyar számviteli elszámolást választó, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások 2023. július 31-ig beérkezett és feldolgozott bevallásai szerint a nettó árbevételt tekintve az első tíz cég 45 százalékos arányt képviselt a vármegyén belül. 2022-ben a tizedik legmagasabb nettó árbevétel 29 milliárd forint volt, a századik helyen álló cég pedig hárommilliárd forintot ért el. Az exportárbevételben ugyanez a tíz cég még ennél is erősebb súlyúnak volt mondható, 74 százalékos aránnyal. Ugyancsak lényeges, hogy a tíz legnagyobb foglalkoztató a vármegye 59 ezres dolgozói létszámából 14 ezer főnek biztosított munkalehetőséget. A béreket tekintve is a legnagyobbaknál jártak jobban a dolgozók, ugyanis vármegyei átlagban 422, a tíz legnagyobb bérköltséget elkönyvelő társaságnál viszont 570 ezer forint havi bér jutott átlagosan egy főre. A fejlesztéseket a jövőépítés eszközének lehet tekinteni, a vármegyei beruházások közel felét tíz vállalkozás valósította meg. A gazdálkodók számára a 2022-es év legfőbb feladata az volt, hogy a járványhelyzetből még fel sem ocsúdva kellett leküzdeni a szomszédunkban zajló háború keltette nehézségeket. Az alapanyag-szállítmányok akadozása, a logisztikai útvonalak újragondolása, valamint az üzemanyag és az energia árának eddig nem látott drágulása jelentős nehézséget okozott a kis- és nagyvállalkozásoknak egyaránt. Bebizonyosodott, hogy a gazdaság azon szereplői maradnak talpon, amelyek gyorsan és rugalmasan képesek reagálni a váratlan helyzetekre. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy ezekről a nehézségekről egyértelmű következtetéseket a társaságiadó-bevallásokból nem lehet levonni, jegyezte meg Dégi Zoltán. 

Gelencsér András
Fotó: Nagy Lajos

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora rámutatott, céljuk új partnerségi kapcsolatok teremtése az egyetem által kínált kutatáson, fejlesztésen és innováción keresztül. Az egyetemen 225 kutató, 200 doktorandusz dolgozik, az intézményt széles kutatási portfólió, kiváló kutatási infrastruktúra, tapasztalt projektmenedzsment és kiterjedt kapcsolatrendszer jellemzi. A fenntarthatósági fejlesztésekbe való befektetés üzleti szempontból alapvető jelentőségű, versenyelőnyt jelent, és egyben a jövő biztosításának záloga. A Pannon Egyetem a fenntarthatóság helyszíne is, mert a legkiválóbb hazai kompetenciák mozgósításával az adott szakterületek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő csomópontjai jöttek létre, amelyek elősegítik a kutatás-fejlesztési eredmények gazdasági, társadalmi és környezeti hasznosítását. Az egyetem innovációs tevékenységét partneri hálózata tagjain keresztül fejti ki, ezzel a helyi gazdaság és társadalom szolgálatába állítja azt. 

A kamara és a Napló szerkesztősége által alapított Az Év Vállalkozása díjat nagyvállalat kategóriában idén a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. vehette át
Fotó: Nagy Lajos

Az előadások után díjakat adtak át. Eszerint a VVKIK és a Napló szerkesztősége által alapított Az Év Vállalkozása díjat kisvállalkozás kategóriában 2023-ban a Lantech Kft. kapta meg. Az említettek által alapított Az Év Vállalkozása díjat nagyvállalat kategóriában idén a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. vehette át. A Pannon Egyetem és az iparkamara Kutatás-Fejlesztési és Innovációs díját 2023-ban a magas szintű és szerteágazó innovációs tevékenységei alapján a SilverFrog Informatika Kft.-nek ítélték oda. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában