A templom, mint egy sziget, menedék az élet viharaiban

2023.11.20. 16:00

Öko-kikötő a Kálvin parkban

Öko-Kikötő címmel rendezett a Veszprém Kálvin János parki református gyülekezet három napos eseménysorozatot a Kálvin parki templomban és a Pannon Egyetem Pannon közterén közösen a Resonate Global Mission (Visszhang Világmisszió) nevű szervezet képviselőjével, Ivan K. Santoso indonéz református lelkésszel és a Michigan-i Calvin Egyetem ösztöndíjas hallgatójával, Grace Cheong-gal.

Veol.hu

Grace Cheong ösztöndíjas hallgató és Ivan K. Santoso indonéz református lelkész között Závodi Zsuzsanna, a veszprémi református gyülekezet lelkésze Fotó: Református gyülekezet

A sorozat elsősorban a középiskolásokat és az egyetemistákat szólította meg, de a záró rendezvényen a családok, a különböző generációk együtt ünnepeltek az istentiszteleten és közösségi programokon, tájékoztatott Závodi Zsuzsanna, a gyülekezet lelkésze.

A rendezvény első napja a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! jelmondat szellemében telt. A negyven fős ifjúsági találkozón magyar és amerikai előadók interaktívan, játékos módon mutatták be, mennyire fontos, hogy jó sáfárok legyünk ott, ahol élünk. Rajtunk is múlik a természet értékeinek megőrzése, a környezettudatosság, figyeljünk Isten útmutatásaira és aszerint bánjunk az ajándékba kapott földdel- mondta Grace Cheong, aki a rendezvény vendége és előadója volt az Egyesült Államokból, Grand Rapids-ból, a Calvin Egyetemről, az ősz során egy szemesztert Budapesten tanul. Izgalmas vetélkedővel és személyes amerikai tapasztalataival invitálta a jelenlévőket a vidám beszélgetésre.

Forrás: Református gyülekezet

Az Ökogyülekezeti Mozgalom egyik alapítója, Szűcs Boglárka tanár gondolatai szerint csak akkor indulunk el a változás útján, ha a komolyan vesszük azt, hogy egy bolygónk van, a Biblia tanítását és a tudományalapú gondolkodást, és például megtanuljuk azt, hogy egyes anyagok hány száz év alatt bomlanak le környezetünkben. Az újrahasznosítás szórakoztató, újszerű lehetőségét kínálta a papírmasé készítés, ahol az „Égig-érő kezek” motívumát készítették el a fiatalok. Az újrahasznosítás kézműves lehetőségeiről Kompán Julianna kreatív szakember adott ötleteket.

Az ifjúsági találkozó – amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg – fő céljának a közösségteremtést, a teremtett világért való közös felelősség erősítését és fenntarthatóságot tűzte ki.

A programsorozat második napján a Pannon Egyetem közösségi termében külföldi egyetemistákkal folytatódott az Ökokikötő játékos programja.

A záró napon ünnepi istentisztelet keretében Ivan K. Santoso indonéz református lelkész hirdette Isten igéjét angol nyelven, majd lelkiségi workshopok keretében az úton levés, a természet-közelség személyes élményeit osztották meg a résztvevők. A labirintusban megtett séta nemcsak a természet szépségébe vezetett, hanem ezen az úton kapcsolatba kerülhettünk belső szükségeinkkel is, a szív üzenetei is megszólalhattak türelemről, mértékletességről, mondta Závodi Zsuzsanna.

Forrás: Református gyülekezet

A közösségi együttműködésre való nyitás, a bibliai „otthonlét” új dimenziójának képe köszönt vissza a református program szimbolikus címében is, amely a nyári gyermekhét folytatása volt: Kálvin parki kikötő. Megérkezni, otthon lenni, „kikötni” csak ott lehet, ahol minőségi idő és tér köt minket össze, ahol elfogadás van azok között, akik fontosnak tartják a szolidaritást.

A gyülekezet közössége elmondhatta, a Kálvin parki református templom egy csodás kis „sziget”, egy „oázis”, ahol mindig jó kikötni: nemcsak menedék az élet viharaiban, és tornya akár egy világítótorony, mutatja a jó irányt, hanem testvéreket és barátokat kínál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában