Advent harmadik vasárnapja

2023.12.17. 20:30

Az öröm gyertyája is fellobbant Pápán

Advent harmadik vasárnapja az úgynevezett Gaudete-vasárnap: a latin kifejezés jelentése, „örvendjetek” (az Úrban). Ezen a napon a koszorún lévő egyetlen rózsaszín gyertya az örömöt, Szűz Máriát szimbolizálja – egyúttal arra is utal, hogy a harmadik vasárnapon kisebb hangsúlyt kap a bűnbánat. Az Esterházy-kastély udvarán Polgárdi Sándor gyújtotta meg a harmadik gyertyát, és azt mondta, ebben az időszakban a családok, szülők, nagyszülők, mindannyian valami különöset szeretnének varázsolni otthonaikba.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

– Ma arról szól az evangélium, hogy örvendezzünk. Tegyük is ezt meg, hiszen megismertük őt, Jézus Krisztus emberré lett közénk. A karácsonyfa fényei beragyogják otthonunkat, lelkünket, és mi is az után a fény után megyünk, amely a pásztorok számára is irányt mutatott. Miért ajándékozzuk meg szeretteinket karácsony szent estéjén? Azért, mert meg vagyunk róla győződve, hogy ahogy Isten megajándékozta a teremtett világot, az emberiséget, a kereszténységet az ő egyszülött fiával, ezzel a szeretettel szeretnénk kifejezni legközelebbi hozzátartozóink, az elesettek, a rászorulók számára is, hogy az Isten szeretete feléjük is fordul.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes
Polgárdi Sándor evangélikus esperes
Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

Az ünnepségen közreműködött a Csodavár Evangélikus Óvoda és a Pápai Evangélikus Kórus, a gyertyagyújtási ceremóniát követően Harang csendül, ének zendül címmel műsort adott a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, a Vidám Nagyik Dalkör, a Megafon Zenei Egyesület, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Köre és a Kemenesmagasi Citerazenekar.

A színpadi műsorok mellett a szervezők karácsonyi édességekkel, forró italokkal és kézműves termékekkel várták a látogatókat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában