Informatika és digitalizáció

2023.12.28. 07:00

Forradalom volt vagy van – netán még előttünk áll?

Már történelem, de így volt, a technikai forradalom a XIX. század elején zajlott, ekkor indultak be igazán a gőzgépek, 1812-ben útra bocsátják az első gőzhajót, 1823-ban mozdonygyárat alapítanak, majd működésbe hozzák az első cséplőgépeket, és sorra születnek az ilyen és ezekhez hasonló masinák. Viszont másfajta technikai forradalom zajlott az informatika térhódításával a XX. században.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

Ez zajlik napjainkban is, de olyan ütemben, hogy ki tudja, mi lesz a vége… Már a gőz feszítő erejében rejlő energiát kihasználó találmányokkal is csodákat műveltek az akkori átlagember nem kis megrökönyödésére, ijedtségére. Vegyes ámulattal csodálták a gépeket, melyek nagy része mégis nagyüzemben sokáig szolgált. Bizonyára így volt ez az első gőzmozdonnyal, mert így volt – regényíróink hitelesen beszámolnak róla – a cséplőgépekkel idehaza, holott abban az időben már vasúton utaztak az emberek. Aki tehette. A mezőgazdaságban mégis igen vegyes érzéseket, olykor tiltakozást váltott ki a cséplőgép, ismerünk emberéletet követelő baleseteket abból a korból. Nem a gép hibája volt az, mindig a figyelmetlenségé.

De menjünk vissza még egy századot, érdekességként! Élt egy Nicolas Joseph Cugnot nevű francia mérnök, aki már 1763-ban gőzkocsit tervezett és gyártott hadi célra, az ágyúk lóvontatását kiváltandó. Háromkerekű gőzkocsija ma a párizsi Műszaki Múzeum páratlan kincse.

Aztán visszatérve a közismert gőzgépekre, túléltük azokat is, jobban mondva kiváltottuk az ember számára kézzelfoghatóbb, kezelhetőbb, érthetőbb masinákra. Ilyenek a későbbi automobilok, s azok dédunokái, napjaink gépkocsijai, közlekedési eszközei. A gőz már sehol, a meghajtást, az energiát más módon nyerik. Napjainkban éljük a hibrid és tisztán elektromos autók-buszok korszakát, ezek kerülnek előtérbe.

A cél nem változott, a tudás, a funkció lett több, szerteágazóbb, sokaknak érthetetlen, csakúgy, mint a gőzgépnél. S itt jön be az informatika, mely nélkül az autóipar is halott lenne. A digitalizáció, a robotok. Vagy az egyszerű(?) okostelefonok, laptopok, mindennapjaink ilyen-olyan eszközei. Digitális térben élünk, ez biztos, ma már nem számít a kor, ebből alig marad ki valaki. De itt is forradalom zajlott vagy még zajlik, vagy – ki tudja – még előttünk áll a nagy durranás, akár több is. Az élet, a tudomány nem áll meg, és mondjuk ki, ebben a fogyasztói társadalomnak óriási szerep jut. Az hajtja a tudományt, amiatt versengenek a fejlesztő cégek, minél többet, minél jobbat, minél gyorsabbat előállítani. Na meg minél kisebbet mindenből.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Eljön-e az idő, amikor azért bénulunk le, mert olyan parányi eszközöket használunk, melyek, ha nincsenek szem előtt, bizony elveszettnek tűnhetnek.

Vagy ez is egy ki nem mondott cél lenne?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában