Környezetvédelem

2023.12.14. 16:59

Hulladékból újat: ez volt a cél Pápán is

A Weöres Sándor Általános Iskola idén is csatlakozott az Európai hulladékcsökkentési akcióhéthez, melynek fókuszában 2023-ban a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a csomagolásmentesség és a csomagolás újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamának növelése állt.

Haraszti Gábor

A hulladékcsökkentésre hívták fel a figyelmet a Weöres-iskola diákjai Fotó: iskola

Az idei már a 15. alkalom, hogy Európa egy teljes hétre minden figyelmét a hulladékcsökkentésre és a fenntarthatóságra fordítja. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben részt vevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Forrás: iskola

Az iskola alsó tagozatos diákjainak a napközis délutánon kézműves-foglalkozásokat tartottak, az otthonukban, iskolájukban fellelhető csomagolóanyagokból különféle tárgyakat készítettek.

– Használtunk újságpapírt, díszcsomagolót, buborékfóliát, tejespoharat és annak fedőfóliáját, tízórais papírzacskókat, méteráruhengert – mesélte Szabó Katalin természettudományos munkaközösség-vezető. – Készült az előző napi kakaóspoharakból hóember formájú ceruzatartó, poharas elkapó ügyességi játék, maradék karácsonyi csomagolópapírból angyalka karácsonyfadísz, manósapka, egy csodálatos adventi naptár, és újságpapírból ajándéktasak. A felső tagozatos osztályokban a csomagolásmenetesség jegyében műanyag kulacsok és uzsonnásdobozok szépségversenyét tartottuk. A hét során diákjaink egy csoportja plakátokat készített egy élhetőbb, „zöldebb” jövő érdekében. Kreatívan újrahasznosították a PET-palackokat, mosószeres flakonokat, papírgurigákat, melyekből manókat és ceruzatartókat készítettek. A tanítási hét utolsó napján pedig minden osztály aktívan bekapcsolódott az iskolai papírgyűjtésbe, ezzel is kifejezve a fenntarthatóság fontosságát – mondta a munkaközösség-vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában