A környezet védelme kiemelten fontos

2023.12.18. 09:00

Régi probléma oldódik meg Sümegen az illegális hulladéklerakó felszámolásával

Mintegy 300 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével számolja fel a sümegi önkormányzat az egykori agyagbánya területén keletkezett hulladéklerakót.

Szijártó János

A Ramassetter Látogatóközpontban Végh László polgármester, Navracsics Tibor miniszter és Boglár Tamás projektmenedzser tartott sajtótájékoztatót szombaton délután a sümegi illegális hulladéklerakó felszámolásáról

Fotó: Szijártó János/Napló

Az ezzel kapcsolatos szombat délutáni sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a jövő év végére megvalósuló fejlesztés következtében nő az itt élők életszínvonala és egyértelműen javul a közérzetük. Hozzátette, a 2014–2020-as költségvetési időszak zárásához közeledve elmondható, jó esély van arra, hogy Magyarország közel teljes, vagy konkrétan 100 százalékos felhasználási arányban tudja hasznosítani a szóban forgó időszak pénzügyi forrásait. 

- Azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legjobban hasznosulnak az uniós források, ebből adódóan jó eséllyel pályázhatunk a 2021–2027-es költségvetési időszak projektjeire, amelyek szintén jó célokat fognak szolgálni. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani sümegi pályázat is, amelyet már a 2021–2027-es költségvetési időszak most megnyíló forrásaiból finanszírozhatunk. Ez pedig egybevág azzal a kormányzati céllal, hogy Magyarország az unió egyik legélhetőbb országa legyen - mondta a miniszter.

Végh László a fejlesztés kapcsán kiemelte, a cél egyértelmű, a jogellenesen elhelyezett hulladék elszállítása, ártalmatlanítása, a terület helyreállítása, rendbe hozása, tájba illesztése. Ezen kívül a támogatás által az önkormányzat a József Attila utcai közterületen zöldfelületet alakít ki fatelepítéssel, füvesítéssel és utcabútorok kihelyezésével. Ráadásul a települési zöldhulladék feldolgozását szolgáló ágdaráló beszerzésével megoldódik egy régi városi, intézményi, lakossági gond, hiszen lehetőség nyílik az év közben keletkező növényi anyagok feldolgozására, újrahasznosítására. 

A munkálatok kivitelezése kapcsán Boglár Tamás projektmenedzser kifejtette, az érintett, csaknem 3200 négyzetméteres területen mintegy 15 ezer tonna hulladék kezelését, rekultivációját végzik el a jövő év végéig. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában