Podcast

2023.12.16. 14:00

Újságírás mellett könyveket adott ki, rock-zenekarokat alapított a Napló munkatársa, Szijártó János

Felsőfokú szakképzésben külkereskedelmi üzletkötői oklevelet, majd főiskolán mérnök-informatikus oklevelet szerzett, jeles minősítéssel; 30 éve dolgozik újságíróként, közben három rock-zenekart alapított, színdarabhoz ír zenét a műsor vendége Szijártó János újságíró, rock-zenész.

Komaniczki Zoltán

Szijártó János

Fotó: Komaniczki Zoltán

Szijártó János felidézte, gyerekként is örökmozgó volt, tetőn, jégen szakadt be, Tehetséges sakkozó volt, versenyszerűen játszott, de ezt kevésnek tartotta, és mellette futballozott. A Robinson Crusoe-t úgy olvasta, hogy nem ismert még minden betűt, tízéves korában háromszáz kiolvasott könyvnél tartott. 1995-ben jelent meg az első írása a Naplóban, jelenleg is újságíróként dolgozik a Veszprém vármegyei napilapnál. Könyveket írt, saját újságot indított és honlapokat készített. Végigkíséri az életét a zene – huszonegy évesen megalapította a Médiumot, majd a metálos műfajt képviselő Új Időket, jelenleg, mint mondja, a z igények felé való elmozdulás eredményeként a metálos rétegzenét a könnyebben befogadható blues-rockra cserélte, így indult útjára a Yesterday zenekar. Színdarab készült a könyve ötlete nyomán – a rendező őt kérte fel a Kettétört életek című színmű zenéjének a megkomponálására. Az inspirációt a ma is élő Molnár József belsőépítész története adta –  Psota Irén színésznő nagy szerelme volt, de az ’50-es években őt is igaztalanul üldözte a rendszer, letartóztatták, és hosszú időre börtönbe csukták; szabadulása után csendesen váltak el. 

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában