A veszprémiek, magyarok szívhőse

2024.01.13. 20:17

Az emlékhangversenyen átadták a Brusznyai-díjakat

Brusznyai Árpád a veszprémiek, a magyarok szívhőse volt – mondta Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Brusznyai Árpád születésének 100. évfordulóján rendezett emlékhangversenyen a Pannon Egyetem aulájában szombat este.

Balla Emőke

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Novák Katalin emlékeztetett arra, közel egy éve, a magyar kultúra napjának előestéjén együtt ünnepelhettük, hogy Veszprém Európa kulturális fővárosa lett. Gratulált a sikeres kulturális évad megrendezéséhez, azt kívánta, hogy a kulturális év hatásai sokáig legyenek jelen a mindennapokban. Brusznyai Árpádra emlékezve feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy az ember az utolsó percéig hűséges legyen? Forradalmár, jó családból kell származnia, példás neveltetésben részesülni, biztos értékekkel kell rendelkezni? Számít ilyenkor a tehetség, a tekintély, az élet addigi helytállásai? Mit jelent az istenhit, a hazaszeretet, mit ad a család? 

– Hőseinket gyakran rendkívüli adottságokkal ruházzuk fel. Áldozatuk nagysága abból is fakad, hogy valójában nem különböztek tőlünk. Akkor is következetesek maradtak, amikor tudták, hogy ezért az életükkel fizethetnek. Hős az, aki az eszmét életgyakorlattá teszi – mondta a köztársasági elnök. – Sokan elképzelik, hogyan tudnának kitartani az igazság mellett. Vannak, akik gyengének bizonyulnak, alulmaradnak, megfutamodnak, megalkusznak. Ők a szájhősök. És vannak a szívhősök, akik az utolsó pillanatig kitartanak. Brusznyai Árpád szívhős volt. A veszprémiek, a magyarok szívhőse. A mi szívhősünk. A mártír utolsó percei nem azért dicsőségesek, mert a rá rótt ítéletet könnyebben viseli, mint mi, hanem azért, mert felemelt fejjel.

A köztársasági elnök felidézte Brusznyai Árpád életútját. Férj volt és édesapa, a szellem embere, jó humorú, művelt tanárember – fogalmazott. A diákok százai számára adott példás útravalót. Ha szólni kellett, szólt, ha tenni kellett, tett. Harminchárom évesen a megyei forradalmi tanács elnöki székében találta magát. Nem menekült el akkor sem, amikor megtehette volna, nem hagyta magára hazáját, nemzetét, tudta, hogy nem tett semmi rosszat. Tudta a hatalom is. Nem kellett volna meghalnia, de a hatalom emberei Busznyai Árpád emberségét nem tudták megemészteni. Mert a bűnös nem állhatja az ártatlant, az igaz ember a gonoszt mindig a bűnére emlékezteti. Brusznyai kivégzése az álnokság, az alávalóság, alattomosság, a magából kifordult emberi természet megmutatkozása. A magyar tudomány vesztett egy tehetséget, a diákok egy fantasztikus tanárt, Veszprém egy becsületes jellemet. De a legnagyobb veszteség a családot érte. Brusznyai Árpád hiányát akkor sem lehet pótolni, ha tudjuk, hogy áldozata nem volt hiábavaló – fogalmazott Novák Katalin. Nem oltott ki életet, hanem életet mentett. Mindörökre példát adott a magyar fiataloknak. A mártír lánya, Busznyai Margit sokszor emlegette, hogy édesanyja azt mondta neki: édesapád a szabadságért halt meg, de nem szabad beszélnünk róla. Ma szabad, sőt, kötelesség. Nevét ma dicsőség és tisztelet övezi, a kommunistákat pedig megvetés.

A köztársasági elnök beszéde végén személyes családi történetét is megosztotta a hallgatósággal. Bejelentette, hogy az egymillió forintos bevételhez egymillió forinttal járul hozzá, segítve az alapítvány munkáját.

Az emlékhangversenyt 33. alkalommal szervezte meg a Brusznyai Alapítvány. Imre Frigyesné, az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: Brusznyai Árpád 1958. január 9-i kivégzése után az elhallgattatás és a gerincek megroppantásának évtizedeiben süket és néma csend következett. – A rendszerváltoztatás első pillanatától kezdve azonban életre keltettük őt Veszprémben. 1990 óta minden évben kivégzésének évfordulóján összegyűlünk emlékezni, fejet hajtani Brusznyai Árpád életáldozata előtt – tette hozzá. Köszönetet mondott mindenkinek aki 35 év elteltével is fontosnak érzi, hogy életben tartsák Veszprém egyik legszebb közösségépítő hagyományát. 

A Brusznyai-díjat idén hárman vehették át Patrik Judittól, Brusznyai Árpád unokájától.

Bendik Ágota hegedűművész, zenepedagógus. 1983-ban kezdett tanítani a Csermák Antal zeneiskolában és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában, melynek tanszakvezető tanára lett. A Mendelssohn Kamarazenekar alapító szólamvezetőjeként számos országban koncertezett. A hegedűtanítás mellett kamarazenét és zenekari játékot oktatott az Auer Szimfonikusok és a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar növendékeinek. Vállalta, hogy a veszprémi konzervatórium megszűnése után a zeneiskola herendi telephelyén kezdő hegedűs palántákból új tanszakot szervezzen.

Rostetterné Nagy Rita szolfézs-, zeneelmélet-tanár, karvezető. 1986-ban költözött férjével Veszprémbe, a Lovassy gimnáziumban akkor indult zeneművészeti szakközépiskolának szolfézs és zeneelmélet tanára lett, hamarosan tanszakvezetője, majd igazgatója. 1987 óta a Veszprémi Főegyházmegye kántorképző tanfolyamainak állandó tanára, 1993–2001 között a Veszprémi Érseki Főiskola egyházzenetanára, a teológus- és hittanárjelölteknek a mai napig liturgikus éneket tanít. Kórusvezetői munkája évtizedek óta a Regina Mundi plébániához kötődik.

Németh Kata a Vetési Albert Gimnázium végzős tanulója a magyar–spanyol két tanítási nyelvű tagozaton. Kilencedikes kora óta kitűnik értelmi képességeivel, lelkiismeretességével, érdeklődésével és szorgalmával. Példamutató fegyelmezettségének és igyekezetének köszönhetően tanulmányi eredménye az első négy tanévben jeles volt. Angol felsőfokú nyelvvizsgája van. Magyar–spanyol két tannyelvű tagozatos diákként spanyol nyelvből az érettségivel felsőfokú nyelvvizsgát fog szerezni. 

Több évtizedes hagyomány, hogy a díjátadón fellép az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus. Idén Franz Schubert C-dúr mise című művét adta elő a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium, a  Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola, a Pannon Egyetem kórusaiból, valamint a Gizella Nőikar, az Opus Énekegyüttes, az Orlando Énekegyüttes, a Szent Mihály-főszékesegyház kórusa, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, Veszprém Város Vegyesksra és Vokálja tagjaiból alakult oratóriumkórus. Közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar, vezényelt Erdélyi Ágnes. Idén is felcsendült Beethoven Egmont-nyitánya a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában, Kováts Péter vezényletével. Naszer Tamara J. S. Bach csellószvitjeiből játszott gordonkán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában