Iskolások is látták, ahogy előkerült egy középkori falmaradvány a Bakonyban

2024.01.31. 14:00

Ráleltek a jásdi bencés monostorra?

A gyanú szerint a jásdi bencés monostor falmaradványait találták meg útépítés közben. Régész is a helyszínen volt, aki épp a helyi iskolásoknak tartott előadást a leletmentésről. Az biztos, hogy az előkerült építmény középkori.

Rimányi Zita

Rendhagyó történelemóra – A jásdi iskolások a régésszel az útépítés miatti feltáróároknál Fotó: jásdi önkormányzat

Jásd történetének az egyik legfontosabb része az egykori bencés monostor, amely a Bakonynak ebben az eldugott, de az egyik legyönyörűbb zugában állt, legendák is kapcsolódnak hozzá, nyomok utalnak létére. Ugyanakkor a pontos helyét eddig nem sikerült kideríteni. Lehet, hogy most viszont megoldódik ez a rejtély. 

A falu önkormányzata adott hírt arról felületén, hogy útfelújítás folyik a templom közelében, pályázati támogatásból. Azt ásások miatt, ahogy ezt kell, a szabályok szerint régészt hívtak a helyszínre, hogy felügyelje a munkákat a leletmentés, a dokumentálás szempontjából. Érdemes volt. Két sírhely került elő rövid időn belül, az egyik már meg volt bolygatva. 

Az élővé tett történelemoktatás érdekében a közeli iskolából a helyszínre hívták a felsőtagozatosokat, a Laczkó Dezső Múzeum régésze, Pátkai Ádám Sándor mesélt nekik feladatáról. Közben a kivitelezés során átmozgatott talaj, a visszatöltés során gyanús színűvé vált és a szakember gyanúja az aprólékosabb vizsgálat révén beigazolódott: egy középkori falmaradvány-együttesre bukkant az építkezés miatti feltárás. Lehet, hogy megtalálták az egykori bencés kolostor egyik falát. Nem kizárt. 

A leletet a szokásos tudományos ügymenet szerint dokumentálták, majd óvva azt, visszazárták. Szerencsére az út kialakításán dolgozók is folytathatják a kivitelezést.

Egy lépéssel közelebb került Jásd a történelme alaposabb megismeréséhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában