Közeledik a tavasz, kezdődik a lomtalanítás

2024.02.19. 07:00

Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell

Március 1-jétől kezdi meg a lomtalanítást a sümegi, tapolcai térségben az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Fontos, hogy aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző hetedik napon 12 óráig.

Szijártó János

Március elsején kezdődik a lomtalanítás a sümegi, tapolcai térségben, és április 22-én fejeződik be

Fotó: Szijártó János

Eszerint Csabrendek, Hosztót, Megyer, Zalameggyes, Zalaszegvár lakói jó, ha egy héten belül regisztrálnak, mert náluk kezdődik a gyűjtés március 1-jén. Március 4-én Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Uzsa, 5-én Bazsi, Hetyefő, Sümegprága, Ukk, Zalagyömörő, 6-án Dabronc, Gógánfa, Zalaerdőd, 8-án Káptalanfa, Szentimrefalva, Veszprémgalsa 11-12-13-án pedig Sümeg következik. Március 18-án Badacsonytördemic, Hegymagas, Kisapáti, Raposka, 19-én Gyulakeszi, Hegyesd, Sáska, Zalahaláp, 22-én Balatonrendes, Káptalantóti, Nemesgulács, 25-én Ábrahámhegy, Badacsonyörs, 26-án Kékkút, Monostorapáti, Salföld szerepel az NHSZ gyűjtési naptárában. Április 3-án Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, 5-én, valamint 8-9-10-én Tapolcán, 12-én Tapolca-Diszelben, 15-én Badacsonyban, 16-án Balatonedericsen és Nemesvitán, 19-én Szigligeten, 22-én Badacsonytomajon lesz lomtalanítás.

Így lehet regisztrálni

Az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását a nagy darabos hulladékok elhelyezésére az előzetesen megadott időben, házhoz menő gyűjtés keretén biztosítja. Koncentráltan, megfelelő kapacitás biztosításával a kikészített lomokat a lakóingatlannál a vállalat munkatársa veszi át s szállítja el. A lomtalanítási időpontok településenként eltérőek, a házhoz menő gyűjtés igénybevételéhez a településre vonatkozóan előjegyzett időpontokhoz igazodva előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni ingatlanonként, egyedileg szükséges családi házak és társasházi lakások esetében is. A regisztrációval élhet bárki a társaság ügyfélszolgálatán személyesen, levélben, e-mailben vagy telefonon történt bejelentés alapján, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző 7. napon 12 óráig.

Mi számít lomhulladéknak? 

Fontos tudnivaló, hogy lomhulladéknak kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagy darabos hulladék minősül. A gyűjtőpontokon leadhatók az elhasznált bútorok, edények, szőnyegek, játékok, ruhanemű és személygépjármű-gumiabroncs (maximum 4 darab). Tilos a gyűjtőpontokon építési és bontási törmeléket (ajtókat, ablakokat, szanitereket), háztartási kis- és nagygépeket, távközlési berendezéseket, számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai cikkeket, elektromos barkácsgépekeket, sportfelszereléseket, csomagolóanyagokat, tehergépjármű-gumiabroncsokat, veszélyes hulladékot, a háztartásokban keletkező települési hulladékot, szelektív hulladékot és zöldhulladékot lerakni.

Családi házak esetében, illetve nem 1100 literes BOBR-t használó társasházak esetében az átvétel nem közterületről, hanem közvetlenül az ingatlanokról történik kerítésen belül, illetve a magánterület közúthoz legközelebb eső részén történő elhelyezéssel. Társasházak esetében a gyűjtőpontra kihelyezett konténerekben történik a hulladék leadása és átvétele. Az átadáshoz az ingatlan tulajdonosának vagy az általa megbízottnak személyes közreműködése szükséges.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy aki lomtalanítási hulladékát a közterületen helyezi el, vagy nem az NHSZ dolgozóinak adja át ingatlanán vagy a kihelyezett gyűjtőpontokon, az szabálysértést követ el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában