Veol podcast

2024.02.18. 19:00

Régi hagyomány a veszprémi Kővári-Kapai családban a közösségért végzett munka (Podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – a fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek tavaly az ActiCityben; december elején pedig egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Kővári-Kapai családról szól - a műsor vendége Szabadkáné Kővári Margit és testvére, Kővári László.

Veol.hu

A műsor vendége Szabadkáné Kővári Margit és testvére, Kővári László.

Forrás: Veol

Fotó: Komaniczki Zoltán

Margit a családról elmondta, nagyapja és nagymamája Csatáron telepedtek le, mert ott a nagypapa csősz állást vállalt el, a nagymama pedig a csatári kápolna gondnoka volt; a nagypapa halála után, a nagymama a gyerekekkel beköltözött Veszprémbe, egy Béla utcai ház hátsó részébe. László mesél róla, hogy édesanyjuk, Teréz munka és munka mellett tett érettségi vizsgát, hatalmas volt az olvasás iránti szenvedélye, de hatalmas volt a munkabírása, a kitartása, a másokkal való törődés, a közösségért végzett tevékenysége. Édesapjuk, bár fizikai munkás volt, de mindent tudott Petőfi Sándor verseiről, életéről, jól ismerte a világ- és a magyar történelem részleteit. Sokáig volt elhanyagolt Veszprém egyik híres kegyhelye – volt, hogy rendszeresen gondozták a Rab Mária-forrás környezetét, komoly kultusza volt, majd a forrás körüli műtárgyakat teljesen lerombolták, most viszont már ismét szépen elrendezett zarándokhely. Ebben részt vett Kővári László is, a Hét Domb Egyesület munkájának keretében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában