Akciódús sorozat

2024.03.26. 20:00

Helikopterrel érkezett a főszereplő a S.E.R.E.G. sajtónapjára (videó, képgaléria)

A S.E.R.E.G. című most forgó sorozat sajtónapján jártunk kedden az újdörögdi romvárosban. Egy unikális díszletben kezdődött a nap, melyben a sorozat főszereplője, Csórics Balázs és a sorozat katonai szakértője, Pálinkás Szilveszter, deszantolást hajtottak végre egy H145M Airbus helikopterből.

Juhász-Léhi István

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjében elmondta, itt volt az ideje egy újabb katonai témájú sorozatnak. 

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Sokan emlékszünk azokra a sorozatokra, amelyek korábban mindannyiunkat részben szórakoztattak, részben informáltak. Nagyon hiányzott az, hogy láthassa a magyar közönség, hogy mi történik a hadseregen belül, és megmutassuk legjobbjaink mindennapjait. Örülünk annak, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar olyan produkciót tudott katonai szakértőkkel is támogatni, amely reményeim szerint majd komoly népszerűségre tesz szert. A cél az, hogy megismertesse a magyar emberekkel, hogy ez a hadsereg már egy modern, digitális, vadonatúj és modern eszközökkel felszerelt, ütőképes, mindenre elszánt haderő, amiben ráadásul nagyon jó szolgálni, ahová nagyon jó tartozni, ahol egy közösség képződik, amihez talán az egyik legnagyobb élmény csatlakozni – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, izgatottan várja a film elkészültét, melynek történetében az alkotók azt a szálat is elrejtették, hogy mi történik ma a haderőn belül. Nem véletlenül, hiszen a magyar össznemzeti termék két százalékát védelemre költi az ország. 

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke azzal kezdte, ennyi haditudósítót utoljára Afganisztánban látott. – Az elmúlt 20-25 évben a hadsereg elszakadt a társadalomtól, eltűntek olyan képességek, amelyeket vissza kell állítani. Az egyik nagyon fontos tényező az, hogy tanulunk egymástól, és mi is megtanuljuk, miként kell felépíteni egy ilyen tábort, hogy lehet úgynevezett álcázást végrehajtani. Ezt az újdörögdi területet jól ismerem, 1992-ben voltam először hadnagyként itt Lentiből rohamlövészetet végrehajtani, de ezt a részt még soha nem láttam, hiszen most épült, és teljesen megváltoztatta az utcaképet. Ez az, amit meg kell majd tanulnunk egymástól. Szeretnénk azt, hogy a magyar társadalom büszke legyen erre a hadseregre. Nagyon régen voltak katonai filmjeink, ugyanakkor az elmúlt húsz-huszonöt évben nem igazán volt, ami rólunk, a hadseregről szólt. A hadsereget bemutatni, a mindennapokat megosztani és az értékeinket átadni szeretnénk ezen a filmen keresztül, ezt köszönjük a kiváló színészeknek, köszönjük a kiváló rendezőnek. Külön köszönöm azt, hogy kaptunk egy díszletet, egy kiképzési objektumot, amit a hivatásos, szerződéses és a tartalékos katonák tudnak használni – mondta el Böröndi Gábor. 

Pavel Stanchev, a TV2 Csoport vezérigazgatója elmondta, munkájuk eltér a honvédség munkájától, hiszen ők történeteket mesélnek el, ám ami biztos, hogy ősidőktől kezdve a legjobb történeteknek mindig közük van a katonasághoz. 

– Amikor egy egyén abba a helyzetbe kerül, hogy meg kell védenie hazáját, vagy meg kell védenie az értékeket, akkor jönnek elő azok a karakterjegyek, személyiségjegyek, amelyek valóban jellemzik az adott embert. Amikor a Megafilm megkeresett minket a S.E.R.E.G. című sorozat ötletével, azonnal felkeltette a figyelmünket, hiszen régóta nem volt már olyan film vagy sorozat, amely a Magyar Honvédség életét mutatta volna be. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbekhez jusson el ez a történet. Minden szükséges hozzávaló megvan, hogy egy nagyon sikeres sorozattal rukkoljunk elő: a tehetséges forgatókönyvírókon át a tehetséges színészekig, producerekig, vagy éppen katonai szakértőkig, akik megosztják velünk szakértelmüket – emelte ki Pavel Stanchev.

Ezután az egyik fő díszletbe nyerhettek bebocsátást a vendégek, akiket a sorozat főszereplője, Csórics Balázs kalauzolt, és osztott meg kulisszatitkokat. Megtudtuk, a S.E.R.E.G. mozaikszó a szolgálat (service), a kiválóság (excellence), a tisztelet (respect), az erkölcs (ethos) és az iránymutatás (guidance) szavak angol megfelelőiből áll. A hat epizódból álló akciódús sorozat forgatása tavaly novemberben kezdődött és várhatóan a jövő hónapig tart. A sorozat háromnegyed órás részekkel ősszel debütál a TV2-ön. 

Hogy miről szól? Ez is kiderült: "a két szálon futó sztori egyik főhőse Győrbíró Zsolt alezredes, aki öt évvel ezelőtt részt vett egy balul sikerült iraki misszióban. Most irodai munkája van, a szakmai élete és a fiával való kapcsolata sem úgy alakul, ahogy szeretné, de kap egy lehetőséget, hogy ezt az öt évvel ezelőtti hibát jóvátegye, és újra misszióba juthasson ki. A történet tágabb értelemben valójában a felelősségvállalásról szól, arról, hogyha összehangoltan cselekszünk, csapatban vagyunk, akkor az életben fellépő konfliktusokra minden esetben lehet megoldást találni."

Közben a díszletben állva elhangzott, hogy ez egy 360 fokos díszlet, ami azt jelenti, hogy bárhová nézhet a kamera, nincs szükség digitális utómunkára. Az egyetlen, ami benne nem megépített, az maga a kék ég. 

– Novemberben kezdtük el az építkezést egy nagy fóliasátorral, amit fűtöttünk, és több mint 50 ember építette, a honvédség és a stáb közösen – árulta el Helmeczy Dorottya, a S.E.R.E.G. című sorozat és a Megafilm Service Kft. producere, a nap házigazdája, aki kedvenc gyermekének nevezte a filmsorozatot. – Ami érdekesség, hogy a sorozatnak a látványtervezője, amikor sorkatona volt, itt volt gyakorlaton, és rögtön beugrott neki, hogy itt ugyanolyan talajszínek vannak, mint Irakban, úgyhogy Irakot itt meg tudja úgy építeni, hogy az hiteles helyszín legyen. Sikeres sorozatot csinálunk, ehhez feladatvezérelt életet éltünk, és most már egy 150-200 tagú stáb helyett 500 fővel dolgozunk együtt, úgyhogy saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mi a közös cél és mi a bajtársiasság – jegyezte meg a producer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában