Avatás

2024.03.12. 20:00

Lobog a szélben a kertvárosi zászló (videó)

Ünnepélyes keret közt avatták a Kertvárosi városrész zászlóját a Vilonyai és a Cholnoky Jenő utcák kereszteződésénél lévő zöldfelületen március 12-én. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében vetődött fel a gondolat, hogy a városrészeknek minél sokszínűbben meg kellene mutatni saját arcukat, s az együttgondolkodásból született az ötlet, hogy egy-egy zászló jelképezze Veszprém részeit.

Benkő Péter

– A programban a Kertváros is részt kívánt venni, az itt működő civil egyesülettel gondoltuk ki azt a saját arculatot, mely tükrözi a városrész identitását – hangzott el Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A terület a Tersányszky utca, Budapest út, Cholnoky és Ady utcák által körülvett tömb, mely a városrészek keresztségében a Kertváros nevet kapta. A zászlón azokat a jellemzőket hangsúlyozták, melyekkel erre a városrészre asszociálunk. – Az övezet egy, az 1920-as évek közepétől kialakuló családi házas területből áll, első utcái az Ádám Iván, a Rózsa és a Diófa utcák voltak, később a Balaton és a Látóhegy utcák nyomvonaláig nőtt. Itt a korábban Csomay-telep néven ismert rész szerveződött, bővült, ahol a Csomay Kálmán téglagyárában, ipari üzemében dolgozó munkások, illetve MÁV-alkalmazottak találtak új lakóhelyre – mondta el az alpolgármester, aki megemlékezett Csomay munkásságáról, elmondta, kézjegyét ma is tetten érhetjük a városrész utcáin sétálva, a kerítéselemeken, melyeket az ő üzemében építettek több formában. Csomay készítette egyébként a Petőfi Színház épületét, nevéhez köthető a Davidikum átépítése, az első vasbeton villanyoszlop az Erzsébet-ligetben, vagy az egykori városi strand.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A kertvárosi identitást két emblematikus elem jelzi a zászlón, egyik a hátteret adó, a Csomay-kerítéselemekre jellemző geometrikus forma, másik egy fa a zászló közepén, ami a kerteket jelképezi. Bízom benne, segíti a zászló a településrészben élőket identitásuk erősítésében. Szeressük a zászlót, lobogjon, kötődjünk általa jobban városrészünkhöz – kívánta Brányi Mária.

Az alpolgármester szavai után Taba Dorottya Lucia, a Veszprémi Petőfi Színház művésze Reményik Sándor Zászlószentelés című versét szavalta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában