Költségvetés

2024.03.07. 11:00

Szűkül a berhidai önkormányzat mozgástere

A városvezetés február 29-én döntött az idei költségvetési rendelet elfogadásáról. A kilenctagú képviselő-testület többsége támogatta az idei költségvetést, amely szerény, de kiegyensúlyozott gazdálkodást biztosít a városnak. Minősített többséggel fogadták el a tervet, és megalkották a költségvetési rendeletet.

Benkő Péter

A költségvetés összeállítása során elsődleges volt, hogy a város és az önkormányzati intézmények működése egész évben biztosított legyen. A helyi, kötelező feladatokat ellátó intézmények finanszírozása alapvetően két forrásból áll: egyik az ellátási feladathoz kapcsolódó állami támogatás, a másik az a forrás, amit az önkormányzat saját pénzéből hozzátesz. A kötelező feladatok ellátáshoz éves szinten összesen 680 millió forint állami támogatást kapnak, ezt idén 500 millió forint saját forrással egészítik ki.

Forrás: önkormányzat

Fontos szempont volt, hogy a folyamatban lévő munkák határidőre elkészüljenek. A felújítási-beruházási feladatok közül jelenleg kettő zajlik, mindkettő pályázati pénz felhasználásával történik, egyik a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár épületenergetikai felújítása, másik a pumpapályák és szabadtéri eszközök telepítése két településrészen. Emellett az önkormányzat önként vállalt feladataként továbbra is támogatni kívánja a labormintavételt a helyi orvosi rendelőkben.

Az idei költségvetés tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak még a törvényben előírt bérfejlesztésekre, hogy mindenkinek legalább az infláció mértékével növekedjen a jövedelme, így összesen 73 millió forinttal növekszik az önkormányzat bérköltsége, melyhez az állam 61 millió forinttal járul hozzá, 12 milliót a város ad.

A bevételi oldal az építményadóból és az iparűzési adóból tevődik össze, Berhida összes helyiadó-bevétele 440 millió forint. Mindent összevetve, a működési költségek biztosítása és az adókötelezettségek teljesítése után idén 60 millió forintot fordíthatnak felújításra, beruházásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában