Hamarosan új növényeket telepítenek

2018.04.02. 08:00

Balesetveszélyes fákat vágtak ki Borsosgyőrön

Összesen negyven túlnőtt, beteg, balesetveszélyes, illetve légvezetékeket veszélyeztető fát vágtak ki Borsosgyőr főutcáján, helyettük facsemetéket ültetnek majd a tervek szerint április végéig.

Polgár Tibor

Unger Tamás alpolgármester elmondta, a Borsosgyőrön kitermelt faanyag a pápai családsegítő szolgálat közreműködésével a rászoruló családokhoz kerül Fotó: Polgár Tibor/napló

Máté István, a Pápához csatolt település részönkormányzatának elnöke kifejtette, több lakossági kérés is érkezett az áramszolgáltató által féloldalasra csonkolt, öreg fák kivágására. Mint mondta, ezek a hatvanéves növények elérték a villanyvezetékeket, ezért nyesték vissza őket, azonban a kezeletlen csonkok a fák megbetegedéséhez vezethetnek, az ennek nyomán elszáradt ágak pedig balesetveszélyt jelentenek.

Unger Tamás pápai alpolgármester megjegyezte, a nagyra nőtt régi fák városszerte sok problémát okoznak: azon túl, hogy elérik a légvezetékeket, a gyökereik felnyomják a járdát, valamint kárt okoznak a csapadékvíz- és szennyvíz-elvezetőkben. A városvezető hangsúlyozta, a fakivágások nem azért történnek, hogy csökkentsék a zöldfelületeket, hanem a még csak fenyegető vagy éppen már fennálló problémák megoldását szolgálják.

Unger Tamás alpolgármester elmondta, a Borsosgyőrön kitermelt faanyag a pápai családsegítő szolgálat közreműködésével a rászoruló családokhoz kerül Fotó: Polgár Tibor/napló

A fakivágási munkákat a városgondnokság vezetésével, az egyik napon – áramszünet mellett – a tűzoltók közreműködésével végezték el. Bakó István intézményvezető elmondta, a borsosgyőri főutcán negyven fát távolítottak el, és hamarosan ugyanennyi csemetét ültetnek helyettük még áprilisban. A fák kivágása után tuskófúrással, tereprendezéssel teljes körű munkát végeztek, az újonnan ültetendő növények kiválasztásánál pedig törekednek rá, hogy ne tájidegen fajokat telepítsenek. Kiemelten fontos szempont az is, hogy a felnövő fák ne veszélyeztessék a légvezetékeket – húzta alá a városgondnokság igazgatója. Hozzátette, a fatelepítés tájépítő kertészmérnök szakmai iránymutatásai alapján történik majd.

Unger Tamás tájékoztatásából kiderült, a tervek szerint legalább felkarvastagságú csemetéket telepítenek. A cél az, hogy a város más területeihez hasonlóan méretében és formájában is a környezetbe illő, egységes településképet nyújtó, egyszerűbben kezelhető fákat ültessenek a most kivágottak helyett. A kivágott borsosgyőri fákat felkuglizzák és a városgondnokság telephelyére szállítják, az ágakat ugyancsak összegyűjtik, majd ledarálják őket. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a kitermelt faanyag a családsegítő szolgálat közreműködésével a rászoruló családokhoz kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában