a legifjabb Pilvax körös forradalmár

2018.03.15. 16:50

Bozzay Pálra is emlékeztek Zánkán a nemzeti ünnepen

Több eseménnyel is emlékeztek az 1848-as forradalomra a településen. A falunak a tavaszi évforduló különösen fontos, hiszen Zánkán temették el Bozzay Pált, a legifjabb Pilvax körös forradalmárt.

Sági Ági

A zánkai iskola 20 éve viseli Bozzay Pál nevét. Tíz éve az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia a honvéd költő bibliáját is, melyet restauráltattak, és kiállítottak az iskolában. A mostani évfordulóra életéről és műveiből jelent meg A szabadság embere címmel György Péter János magyartanár, a zánkai Honismereti kör vezetője és Praznovszky Mihály irodalomtörténész kötete is.

- Amikor Bozzay nevét felvette az iskola, akkor nem csak nevet választottunk, hanem eszményeket és hitvallást is. Bozzay nem csak költő volt, hanem katona is. Végigharcolta a szabadságharcot, majd a világosi fegyverletétel után a császári hadseregbe sorozták. Egészségi állapota annyira megromlott, hogy 23 évesen meghalt. Életét a haza és a haladás iránti teljes elkötelezettség töltötte ki. Kővágóörsön született és itt Zánkán temették el- meséli Horváth Lajos a Bozzay Pál Általános Iskola igazgatója.

Fotó: Fa Lili Eszter restaurációs dokumentációjából

Bozzay Pál mellett négy másik 48-as hős: Vadnay Rudolf, Diskay Jonatán, Thuri Károly és Herczeg János is a zánkai temetőben nyugszik.

Vadnay Rudolf földbirtokos, jeles nyelvész, Diskay Jonatán nemzetőr hadnagy, Thuri Károly lelkész, aki Budavár 1849-es visszaszerzésében is érdemeket szerzett és Herczeg János takács, közhuszár sírját gondosan ápolják a zánkai temetőben. Szerda délelőtt a Honismereti kör és az iskolások koszorút helyeztek el Bozzay sírjánál.

Fotó: Horváth Lajos

Bozzay Pál Bibliáját. a forradalom és szabadságharc 170. évfordulóra restauráltatták és két műalkotással együtt az iskolában állították ki. A két ’48-as témájú művészeti alkotást a „Nemzeti dal” és az „Aradi vértanúk” című műveket, Vásárhelyi Emese, Ferenczy Noémi Díjas keramikusművész készítette, aki férje, a zánkai születésű Szekeres Károly keramikusművész révén erős kötődéssel rendelkezik a községhez. A relikviákat ünnepélyesen a faluházban tartott megemlékezésen adták át, az iskolának.

Itt beszédet mondott Horváth Lajos intézményvezető, Filep Miklós polgármester,  Szabó Lajos tankerületi igazgató, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár. Praznovszky Mihály bemutatta A szabadság embere című kötetet. Verbunkos táncot mutatott be Széchenyi Krisztián, táncművész majd a résztvevők Bozzay Pál Általános Iskola ünnepi műsorát is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában