advent

2017.12.05. 22:07

Csopaki advent: hatvan év után megszólaltak a Csonka torony harangjai

Advent első vasárnapján szívmelengető érzésben volt részük a csopakiaknak. A hatalmas tömeg izgatottan várta, hogy megszólaljanak ismét az adományokból összegyűjtött harangok. Ráadásul a fényjáték is pazar volt, hiszen az idei évben már közel 200 ezer égő világít a torony közvetlen környezetében, ahol a betlehemet is felállították.

Szendi Péter

Idén közel 200 ezer égő világít a torony közvetlen környezetében.

Fotó: Szendi Péter

A Fourtissimo együttes karácsonyi koncertje után Ambrus Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a harangok közadakozásból szólalhatnak meg. Külön megköszönte Szabó Jánosnak, a rendszerváltás utáni első polgármesternek a kezdeményezést, a Csopakért Közalapítványnak, a Baska családnak a Csopaki Művésztelep nyári festményaukcióját, valamint több magánszemélynek és vállalkozásnak. Rezgő Jenő fémből elkészítette a toronyhoz egykor kapcsolódó templom vázát is, ezzel is emelve az ünnep hangulatát. Összesen 3 millió 280 ezer forint adomány gyűlt össze, melyből Myślenice lengyel testvértelepülés 1 millió 200 ezer forintot adott. A harangok Gombos Miklós őrbottyáni harangkészítő munkáját dicsérik.

Idén közel 200 ezer égő világít a torony közvetlen környezetében.
Fotós: Szendi Péter

Ambrus Tibor polgármester kiemelte, hogy ez a harang mától a közös örökségünk része, közösen adjuk majd tovább gyermekeinknek. Fontos, hogy örökségül egy gazdag, biztonságos, szerethető települést adjunk. Ez a harang, ha megkondul, erre is figyelmeztet.

A rendezvényen tiszteletét tette Maciej Ostrowski, Myślenice polgármestere. Örömét fejezte ki, hogy a két település között hosszú idő óta virágzó a kapcsolat, barátként tekintenek egymásra.

- Ezek a harangok a csopakiak közösségének az összefogásba, az összetartozásba, a szeretetbe vetett hitének a diadalát jelentik. A közösségi összefogás adjon biztatást mindannyiunknak. Mutasson utat életünkben, és szolgáljon példaként a kételkedőknek, mert ők is bőven vannak.

Az ünnepségen felléptek a Csopaki Református Asszonykör tagjai, akik lengyel népdalokat is énekeltek, illetve a Csopaki Református Általános Iskola diákjai is. Karácsonyi műsoruk nagy tetszést váltott ki a közönség soraiból. Betanító tanáruk Végh István volt. Ezután ifjú Tisler Géza református lelkész a Csonka torony és a templom kronológiai történetét emelte ki, majd Csopak fényeit idén Varga Kíra első osztályos tanuló kapcsolta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában