Szombati Orsolya küldetése

2017.09.19. 10:30

Enneagram: titkos térkép a többi emberhez

A módszer neve: enneagram. A szó görög, első tagja, az ennea kilencet jelent, a gram pedig leírást, bevésést, pontot jelent. Görög volt a mester is, Püthagorasz, akitől eredeztethető a gondolat. Követői a történelmi múltban észrevették, hogy az emberek jellemző tulajdonságaik alapján kilenc csoportba sorolhatók.

Őrsi Ágnes

Szombati Orsolya a veszprémi SÉF iskolában tartott tréningen Fotó: Pesthy Márton

Az enneagram-próféták szerint ez lehet az emberismeret alapja, amit ha valaki elsajátít, azzal is szót tud érteni, akivel nem tartozik ugyan-azon alapcsoportba.

Miért van az, hogy egy gyerekként visszahúzódó ember felnőve is hasonló viselkedésű marad, vagy, hogy egy mindenkin átgázoló apró diktátor tizenév alatt csak a testméreteiben változik, mentalitásában egyáltalán nem? Gyökeresen más viselkedésmódra átnevelni bárkit is, lehetetlen vállalkozás. Mi hát a megoldás, hogy egy nyelven tudjon beszélni szülő a gyermekével, tanár a diákkal, üzletfelek egymással?

Szombati Orsolya a veszprémi SÉF iskolában tartott tréningen Fotó: Pesthy Márton

Szombati Orsolya tréner azt mondja, amióta maga is megértette, miért működünk különbözően, és megismerte az embertípusokat, minden a helyére került. 2004 óta használja és tanítja a rendszert, ami az élet minden területén igazi varázsszer. Nagyon hasznos a civil életben, a vezetői munkában, a marketingben, weboldalak írásánál, és például olyan profilírozott álláshirdetés megfogalmazására, amelytől joggal várhatjuk, hogy az adott posztra megtaláljuk a szakmailag és emberileg is a legalkalmasabb jelentkezőt. Röviden összefoglalva, az enneagram egy titkos térkép a többi emberhez.

Aszerint, hogy váratlan helyzetekre ki hogyan reagál, mi, Földlakók kilenc típusba tartozhatunk. Akár tudunk róla, akár nem, a karakter velünk született, stabil jellemzők összessége, ami életünk során nem változik. Mint egy hagymát a héja, úgy veszi körül a karaktert a személyiség, amit kifelé mutatunk, amivel a világ történéseire reagálunk, tehát a személyiség folyamatos változásban van, akaratunktól függően tudjuk változtatni.

A legkülső héj a viselkedés. Egy számunkra még ismeretlen ember viselkedéséből következtethetünk a személyiségére, majd jobban megismerve, a személyiségből a karakterre. Az enneagram viszont mint kulcs, pár kérdés alapján megmutatja a belső hajtóerőt, amiből hamar kiderül, hogy amit az ismeretlen ember viselkedésként produkál, az valódi vagy csupán az adott helyzetre komponált műsor?

Az emberi létnek három hajtóereje van, ezek az alapérzelmek; a félelem, az indulat és a szeretet. Aszerint, hogy kit melyik vezet, és kifelé forduló, befelé forduló, esetleg elfojtó, különböztethető meg kilenc kombináció, kilenc karakter; a Tyúkanyó, a Művészlélek, a Menő, a Főnök, a Maximalista, a Kényelmes, az Ötletzsák, a Tudós, a Szövetséges. Már belegondolni is izgalmas, melyikbe tartozhatunk mi magunk, a legkedvesebb barátnőnk vagy az a tüsi hajú, törtető divatmajom, aki bármibe fog, mindig győz.

Az enneagram rendszernek kiterjedt irodalma van, vaskos könyvekből is elsajátítható a tudomány, ám sokkal izgalmasabb a csoportos tréning, amelynek során a résztvevők példákon, filmrészleteken keresztül ismerkednek meg az alaptípusokkal. Alapos ismerkedésről van szó, olyan kérdésekre keresik a választ, mint: mi az illető típus eszményképe, értékrendje, mit akar, hogyan éri el a célját, hogyan viszonyul a többiekhez, mi az, amit kerül, mi a jó benne, mire kell felkészülni vele kapcsolatban?

Felgyorsult a világ, és például tudjuk, hogy még nem is létezik az a szakma, amiben majd dolgozhat a szeptemberben első osztályt kezdett kisgyerek, nehéz lenne hát megmondani, a benne biztosan jelen lévő tehetséget miként tudjuk segíteni? Pár éve még azt gondoltam, a pedagógia, a kommunikáció és a pénzügyi ismeretek az a három terület, amellyel a saját korának megfelelő szinten már a legkisebbektől mindenkit meg kell ismertetni. Most azt mondanám, maradhat a pénzügy, de a másik mindenképpen emberismeret legyen, enneagram rendszerrel, ami hatalmas felesleges súlytól szabadítja meg a felnövekvő nemzedéket is. Ez utóbbira nem magamtól jöttem rá; Szombati Orsolya azért járja szinte küldetésként az országot és tart tréningeket, hogy mind többekkel ismertesse meg a kilenceket, továbbá célja az is, hogy tíz éven belül minden közép- és felsőfokú intézményben kötelező tananyag legyen az enneagram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában