bor

2017.10.12. 11:30

Fellélegezhettek a borászok: Nem kell már tartani se jégtől, se szárazságtól

A mai nap a fellélegzés ünnepe. Vége a szüretnek, már nem kell tartani jégtől, esőtől, szárazságtól, seregélyektől, kártevőktől.

Tóth B. Zsuzsa

A szőlőharangot a helyi fiatalok vitték körbe a faluban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Túl vagyunk azon, hogy a körmünket rágjuk izgalmunkban, hogy éppen mi történik a szőlőben, gyümölcsösben.Ezekkel a szavakkal köszöntötte a szüretet ünneplő nemesgulácsiakat Nagy Rudolfné polgármester a szüreti felvonulást követően. - Ma minden reményünket a szürkebarátokba vetettük, hogy gondoskodjanak a védő italról. Ünnepelhetjük ma, hogy beérett a munka gyümölcse, láthatjuk, hogy volt értelme a közös tevékenykedésnek.

 

A szőlőharangot a helyi fiatalok vitték körbe a faluban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szürettel lezárul egy fontos szakasza az évnek, de szőlészek, borászok tovább dolgoznak. Gondoskodnak arról, hogy jó bor szülessen a szőlőből, mustból – mondta a polgármester. A szőlőharangra Cséry Gergő atya kérte Isten áldását. A vidám menetből nem hiányoztak a feldíszített kisebb-nagyobb traktorok, lovas kocsik, a pimasz lisztes legénynek öltözött iskolások, de a képviselők, civil szervezetek, vállalkozások képviselői sem maradtak otthon. A zalahalápi és sáskai tűzoltók a hagyományőrző viseletbe bújt tűzoltó készülék javítókkal együtt ugratták a lányokat lépten-nyomon üzembe helyezve a régi, kézi hajtású fecskendőt. Felvonultak a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjai, a kisvonaton nótáztak a nyugdíjasok az óvodások mellett. A menetet a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar tagjai és a mazsorettesek nyitották, hintón gördült a menyasszony, a vőlegény, kisbíró, betyárok, lovasok társaságában. A falu utcáit a jeles napra szorgos kezek már feldíszítették, különféle tréfás életképeket alkotva.

Az egyik utcasarkon a rosszul lett szüretelőt élesztették újra a honvédség egészségügyi dolgozói. Szerencsére a felvonulók nem szorultak hasonló segítségre, pedig a gulácsiak igencsak jól lakattak mindenkit útközben. Este műsort adott Móger Pál harmonika művész, a Kleopátra Hastánc Csoport, a Kinizsi Táncegyüttes, majd Domján Tamás szórakoztatta a mulatozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában