ezredik évforduló

2018.03.20. 22:15

Gondozottak a porták Bakonybélben

Az idei évben ünneplik a kis bakonyi falu alapításának ezredik évfordulóját, melyre rendezvények sokaságával készülődik a monostor, az önkormányzat, az idegenforgalmi civil szervezetek és a falusi vendéglátók.

Müller Anikó Hanga

A tavaly lakossági közadakozásból létesített magnólialigetet Halmos Ábel, a Szent Mauríciusz-monostor perjele áldotta meg Fotó: Müller Anikó Hanga

A programokra várhatóan sok turista érkezik, ezért felkészülnek erre. Fontosnak tartják a közterület rendjét, tisztaságát, de emellett a házak, udvarok, a porták előtti területek gondozását, virágosítását is. Úgy vélik, így a vendégeknek még nagyobb élmény lesz végigsétálni az utcákon. Az önkormányzat Griecs András ötlete alapján önkéntes faluszépítő civil mozgalmat hirdetett meg a Gondozott, virágos porta cím elnyerésére, mellyel arra kívánják ösztönözni a helyieket, hogy portájuk és annak környezete esztétikusabb legyen, ezáltal a település összképe is szebbé válik.

A tavaly lakossági közadakozásból létesített magnólialigetet Halmos Ábel, a Szent Mauríciusz-monostor perjele áldotta meg Fotó: Müller Anikó Hanga

A Virágosító Civilcsoport tagja segítenek a településszépítő civil mozgalom szervezésében. Májusban és júliusban független zsűri járja majd végig a falut, és dönt a minősítő címekről. Értékelik a porták esztétikai látványát, a házak, a kerítések, az épületek előtti közterületek gondozottságát, a tulajdonosok utcaszakasz- részeinek virágosítását, az utcáról látható melléképületek és udvarok látványát. A díjakat Márkus Zoltán polgármester Szent István ünnepén adja át, az első három helyezett növényajándékot – magnólia-, nyáriorgona-, labdarózsa-csemetetét – kap. A történelmi dokumentumokban, így Guzmics Izidor, egykori bakonybéli apát naplójában is olvasható, hogy a magnólia a helyiek kedvenc díszfája volt. Erre is emlékezvén tavaly magnólialigetet létesítettek a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában