Rovások a zászlórúdon

2017.10.16. 21:03

A hősök előtt tisztelegtek az aradi vértanúk emléknapján

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei, áldozatai előtt tisztelegtek helyiek azzal az emlékművel, amelyet az aradi vértanúk emléknapján adtak át a település központjában.

Szabó Péter Dániel

Fodor-Bödös István polgármester (jobbra) a megemlékezésen, a háttérben az emlékmű Fotó: Szabó Péter Dániel

- A most átadott és felszentelt szobor úgy készült, hogy a szabadságharcnak és az aradiaknak is egyaránt emlékhelyül szolgálhat. Ha majd közelebbről is megfigyelik, láthatják, hogy a legendás farkasfogas zászló rúdján van tizenhárom egyforma és egy nagyobb bevésés. Ezek a rovások szimbolizálják a kivégzett honvédtiszteket és Magyarország első felelős miniszterelnökét. Olyanok ezek a rovások, mintha a bujdosó zászlóvivő az utolsó zászló rúdjába bicskájával belefaragta volna – mondta el az ünnepségen Fodor-Bödös István.

Fodor-Bödös István polgármester (jobbra) a megemlékezésen, a háttérben az emlékmű Fotó: Szabó Péter Dániel

Tés polgármestere köszönetet mondott Lugossy László szobrászművésznek, aki a most átadott mellett két másik, a Gulágra hurcolt tési fiatalok, illetve az 1956-os forradalom helyi áldozatainak emléket állító posztamenst is készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában