Életét adta a hivatásáért

2017.10.14. 14:00

Huszonhat éves korában gyilkolták meg Brenner János papot

Az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanúja, Brenner János életéről tartott előadást testvére, Brenner József kanonok a napokban.

Marton Attila

Brenner József tartott előadást bátyjáról, mellette Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke Fotó: Balogh Ákos

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért Alapítvány, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében tartott rendezvényen Brenner József elmondta, bátyja Szombathelyen, Pécsen, Zircen tanult, majd Budapesten szerzetesnövendéknek jelentkezett a ciszterci rendhez. Szerzetesi fogadalmat is tett, később úgy döntött, egyházmegyés papként folytatja hivatását.

Brenner József tartott előadást bátyjáról, mellette Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke Fotó: Balogh Ákos

Brenner Jánost 1955-ben szentelték pappá, majd a rábakethelyi plébánián kezdte meg szolgálatát. A kommunista hatalom rossz szemmel nézte tevékenységét, azt, hogy elkötelezett volt a fiatalok lelki gondozásában is. Többször érték fenyegetések és atrocitások, de nem tudták megfélemlíteni.

1957. december 15-ére virradó éjszaka egy halálos beteghez hívták, adja fel az utolsó kenetet, azonban csapdába csalták: útközben többen megtámadták és halálra késelték. Bár megöléséért két embert is elítéltek, valódi gyilkosainak személyére nem derült fény.

Brenner János emlékét megőrizték tisztelői, a rendszerváltozás után egyre erősödik kultusza. Az úton, ahol megölték, emlékkápolnát emeltek tiszteletére, valamint megindult boldoggá avatási eljárása is – mondta előadásában Brenner József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában