„a családsegítőtől jöttünk”

2017.11.17. 08:00

Rafinált trükkökkel fosztogatták az idős embereket

Fiatal bűnözők rafinált módon fosztottak ki főleg idős embereket. A bíróság a hat vádlottból kettőt börtönre ítélt.

Mátételki András

A móri H. Patrik (20) és barátnője, R. Diana (22) 2015 október elején a nyitott ajtón át bejutott egy jásdi családi házba. Az éppen alvó 80 éves asszonyt felébresztették. Míg a háziasszony magához tért álmából, a fiatalok a szekrényben rábukkantak 80 ezer forintra. Mivel a sértett azt mondta, nincs több pénze, távoztak. Az elsőrendű vádlott, H. Patrik egy másik akciójára sem egyedül ment, illetve harmadik társuk ezalatt rájuk várt autójában egy móri pince közelében, ahol bort vásároltak. A gazda nem tudott visszaadni, ezért elmentek a házába.

Ott H. Patrik észrevétlenül kinyitotta a zárat a nagyszoba ablakán. Még aznap délután visszatért a társaság, mondván, ismét bort vásárolnak. Viszont a pincébe csak az egyik bandatag ment le, míg H. Patrik azt ígérte, újabb vásárlókat hoz rövidesen. Ehelyett azonban az ablakon keresztül bemászott a szobába, s bement a spájzba, ahol a lépcsőfeljárón megtalálta a gazda autóstáskáját, amiből kivette megtakarított pénzét, 3,5 millió forintot.

H. Patrik egy büntetlen előéletű lánnyal a következő trükkös módon jutott be két móri otthonba. Azt hazudták, hogy a családsegítőtől jöttek, az otthonok belső állagát kell felmérniük. Mindkét helyen ügyesen elterelték a háziak figyelmét, miközben alaposan átkutatták az otthonukat. Ez alkalommal csak 10 ezer forinttal lettek gazdagabbak.

A dörzsölt H. Patrik az év augusztusában odament Móron egy 81 éves férfihoz mint rendőr, s beadta neki, hogy szabálytanul parkol a kocsijával. Mivel az illetőnél nem volt 1500 forint bírságra, délután otthonában felkereste a vádlott. Azt színlelte, hogy kitölti a csekket, eközben „váratlanul” megszólalt a telefonja. A beszélgetést követően azt mondta a házigazdának, hogy most tudta meg rendőrtársaitól, hogy 22-24 millió forint hamis pénz van forgalomban, ezért ellenőriznie kell a férfi otthon tartott pénzét. Ha talál ilyen fizetőeszközt, azt magával kell vinnie, mert csak aznap lehet kicserélni. A férfi az éléskamrában tartott 700 ezer forintját átadta a vádlottnak, aki vonalzóval méregette a bankjegyeket, majd sietve távozott az eljárás során beazonosítatlanul maradt női társával.

A törvényszék az egyszer már lopásért büntetett H. Patrikot kifosztás, lopás, csalás bűntettében találta bűnösnek, amiért két és fél év börtönbüntetést kapott. Öt társa közül csak a móri B. Mariann-nak kell egy év 10 hónapot rács mögött töltenie, akit már többször elítéltek lopás miatt. Az elsőrendű vádlott húszas évei elején járó társai felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszták a pénzszerzés sajátos módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában