Könyvbemutató

2017.09.25. 11:53

Két település hagyományai egy kötetben

A napokban mutatták be a faluról és testvértelepüléséről Kövendről szóló Kézfogás című könyvet, melyet Hudák Józsefné és Királyhegyi Otília jegyez. A kiadó a Balatonakali Erdélyi Kör, ami tagjainak tíz évig fizetett tagdíjából, az önkormányzat és magánszemélyek támogatásából tudta megjelentetni a két település hagyományait feldolgozó írást.

Sági Ági

Hudák Józsefné a könyvbemutatón Fotó: Balatonakali Önkormányzat

- Közel 10 éve július 7-én Kövenden írtuk alá a barátsági szerződést. A Kövendiek még 2006-ban találtak ránk Királyhegyi Otília segítségével, aki akkor már ismerte a települést. Azóta minden évben találkozunk, páratlan években mi megyünk hozzájuk, páros években ők jönnek. Most már olyan, mintha rokonok lennénk, a családok mennek a családokhoz- meséli a baráti kapcsolatokról Hudák Józsefné.

Erről a barátságról szól a könyv, ami mögött 10 év tudatos gyűjtés áll. A szerzők a látogatások alkalmával összegyűjtötték az idősek történeteit, anekdotát, és ebből összeállt a falutörténet. Kiderült, hogy hogyan zajlott ott az élet, milyen hagyományok élnek a faluban.

Kövend színmagyar település, zsákfalu Torda és Torockó között. Legújabb kori fénykorát akkor élte, amikor a szövetkezet működött. A szövetkezet szétesésével a fiatalok elvándoroltak, mára megöregedett a falu.

Hudák Józsefné a könyvbemutatón Fotó: Balatonakali Önkormányzat

- Van remény azért a túlélésre. Nagy a térségben a munkaerőhiány, az emberekért Kolozsvárról, Tordáról busz jön, hogy dolgozni vigye őket- tette hozzá a szerző.

A könyv 60 százalékban a kövendi hagyományokat dolgozza fel: a konfirmációt, az esküvőket, majálisokat, a dalárda életét, a magántemetőt, az állattartást, a kenderfeldolgozást. A könyv 40 százaléka a Balatonakali szokásokkal, hagyományokkal foglalkozik. Mint Hudák Józsefné mondja:

- Amit Kövenden Balatonakaliról tudni illik, az benne van.

Az igényes kivitelű, térképekkel is illusztrált könyvben minden kultúrtörténet iránt érdeklődő olvasó örömét lelheti. A Kézfogás című könyvet boltokban nem, az akali önkormányzatnál, és a Balatonakali Erdélyi Körnél lehet megtalálni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában