Megőrizték a szabadság gondolatát

2018.02.24. 09:58

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben

Azoknak köszönhető, hogy ma egy szabad és békés országban élhetünk, akik kitartottak a diktatúrában, és ha kellett, szabadságukat és életüket áldozták a szabadságért, mondta Ovádi Péter a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen pénteken.

Marton Attila

A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a Brusznyai-emlékműnél tartott rendezvényen elmondta, több mint 130 ezer embert deportáltak szovjet munkatáborokba a kommunista diktatúrák alatt, Magyarországon több mint 25 ezer ember került kényszermunkatáborokba. Hozzátette, a népbíróságok 27 ezer embert ítéltek el, és 477 halálos ítélet hoztak. Ovádi Péter emlékeztetett, halálra ítélték és kivégezték Brusznyai Árpádot, a forradalom veszprémi vezetőjét is. Megjegyezte, a kommunista diktatúra alatt több százezren hajtották rettegve álomra a fejüket abban a tudatban, hogy bármikor megállhat a házuk előtt a lefüggönyözött autó.

Kiemelte, az elmúlt évtizedek tanulságát a fiatalok a személyes történeteken keresztül ismerhetik meg. Ovádi Péter ezért arra kérte az idősebbeket, hogy – bármennyire fájó emlékek kötődnek is számukra az 1989 előtti évtizedekhez –, szakítsák fel a sebeket és meséljenek az ifjabb generációknak: mondják el nekik, milyen volt élni és túlélni a kommunista diktatúrában.

A fiataloknak, akik nem éltek a diktatúra idején, azt tanácsolta, becsüljék meg ezeket a történeteket, értékeljék a jelenlegi helyzetet, és legyenek hálásak azoknak, akik megőrizték magukban a szabad Magyarország gondolatát és vágyát. Hozzátette, az, hogy ma egy független, szabad és békés országban élünk, azoknak köszönhető, akik kitartottak a diktatúrában, és ha kellett, szabadságukat és életüket áldozták a szabadságért.

 

– Nem hagyjuk, hogy hazánkban magyar magyar ember ellen forduljon, és azt sem, hogy egy elnyomó diktatúra leláncoljon minket – zárta beszédét.

A rendezvényen Hatás Andrea előadóművész Rácsai Róbert Október litánia című versét olvasta fel. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában