Augusztusban felavatják

2018.04.20. 08:10

MiG–21-es emlékművet állítanak az egyik pápai körforgalomban

A tervek szerint augusztus közepén, a Magyar Légierő évfordulós ünnepségéhez kapcsolódóan avatják fel a 83-as számú főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékművet.

Polgár Tibor

A 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékhely látványterve Fotó: Szabó Kraker László/Bulyovcsity Róbert

A beruházásról egyeztetett a városházán Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázis-repülőtér parancsnoka Áldo-zó Tamás polgármesterrel, ugyanis az említett emlékhelyet a helyi önkormányzat és a katonai bázis közös projektjeként valósítják meg.

A 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékhely látványterve Fotó: Szabó Kraker László/Bulyovcsity Róbert

A reptérparancsnoktól megtudtuk, a körforgalomban egy 1971-es gyártású, elsőként Pápán szolgálatba állított és hat éven keresztül itt állomásozó, MiG–21 típusú vadászrepülőgép kap helyet egy tartószerkezeten. Az összesen több mint ezer óra repülési idővel rendelkező gép később megfordult számos hazai repülőtéren, jelenleg pedig Kecskeméten, az MH Légijármű Javítóüzemben várja, hogy „hazatérhessen”. A rekonstrukcióját, lefestését már elvégezték, de a törzskeret-megerősítő berendezések felszerelése még hátravan. Közben az emlékmű felállításának háttérmunkái is jól haladnak, a város feladata az állami tulajdonban lévő terület biztosítása, rendezése, a tervek elkészíttetése, a tartószerkezet megépíttetése. Áldozó Tamás elmondta, a tervek elkészültek, a közbeszerzési eljárás után kezdődhet meg a kivitelezés, amire az önkormányzat 20 millió forintot különített el a 2018-as költségvetésében. Az emlékhely megvilágításáról is gondoskodnak, illetve a körforgalmat füvesítik, virágosítják, az elképzelések szerint levendulával ültetik be. A polgármester megjegyezte, a közbeszerzési eljárás eredménye nyomán derül majd ki, hogy az elkülönített forrás elegendő-e mind-ennek megvalósítására, vagy további összegre lesz szükség. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, az igencsak látványosnak ígérkező MiG–21-es emlékmű jelzésértékű is egyben: azt mutatja, Pápa büszke a hétszáz éves katonai hagyományaira, és arra, hogy a mindenkori magyar haderő elitjéhez tartozók szolgáltak, szolgálnak a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában