harmincöt helyszínen, ötszáz versenyfeladat

2018.09.23. 17:55

Országos mentőverseny: Európában egyedülálló mezőny

Bármikor találkozhat azokkal a helyzetekkel az országos mentőverseny kétszáz résztvevője, akik a mostani versenyen az egyes esetek ellátásánál mérték össze tudásukat imitátorok életszerű modellezése mellett Zánkán, az Erzsébet-táborban, harmincöt helyszínen, ötszáz versenyfeladaton.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Ez derült ki Pápai György, a főszervező Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvos-igazgatója, illetve Kanizsai Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem sürgősségi tanszéki csoport vezetője köszöntőjéből. Üdvözölték, hogy idén nőtt a versenyzők száma, és új színfolt a mentésirányítás. A támogatók képviseletében Fodor Attila, egy magyar üzletlánc szóvivője a társadalmi felelősségvállalást emelte ki.

-Európában a hasonló eseményekhez mérten itt versenyez a legkomplexebb mezőny, a laikusoktól kezdve a profi mentősig mindenki részt vesz, érkeztek mások mellett orvostan-, és mentőtiszt hallgatók, sürgősségi osztályok képviselői, a társszervek, mint a rendőrség és katasztrófavédelem, sorolta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. Úgy mondta, a versenyen, ahogy az életben, minden helyzet előfordulhat, így az életszerű rosszulléttől, az újraélesztésen, a baleseti sérült ellátásán, az áramütésen át a mérgezésig, a drogfogyasztásig és a szülésig bármi, amelyeket gyakorolni kell, a feladatokra fel kell készülni, ez a célja a versenyeknek is. -Az elsősegélynyújtóknak olyan életveszélyes helyzetekben kell helytállniuk, mint például az erős vérzés, a légúti elzáródás, az eszméletlen beteg ellátása, a szív leállás, illetve újraélesztés, mondta.

 

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A helyszínen megtudtuk, versenyzett az adóhatóság bűnügyi főigazgatósága is, képviselői kérdésünkre azt mondták, elsősegélyre szükség lehet, ha ügyfelük stresszes helyzetbe kerül, de megtörténhet, hogy őket érik kellemetlen helyzetek, amiket szintén kezelniük kell.

Veszprém megyéből két csapat versenyzett, a megyeszékhely mentésirányításától Csermák József, Somlai Artúr és Orosz Péter mentésvezetők, valamint a zirci eset kocsi személyzete Vörösmarty Nikolett mentőtiszt, Nagy István mentőápoló, és Vörösmarty János mentő gépkocsivezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában