autómentes nap

2018.09.22. 07:00

Rekordszámú résztvevő indult a veszprémi futóversenyen

Sportversenyek mellett rendőrségi és honvédségi bemutatók is színesítették az európai mobilitási hét keretében a megyeszékhelyen rendezett autómentes napot pénteken.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szeptember 16. és 22. között megrendezett mobilitási hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A hét programjai segítenek annak megtapasztalásában, hogy lehet autómentesen is közlekedni. Magyarország a tizenhetedik alkalommal csatakozott a rendezvénysorozathoz. A tegnapi veszprémi kiemelt rendezvény ezúttal is futóversennyel kezdődött: az Óváros térről előbb az általános, majd a középiskolás diákok rajtoltak el az egyetemi stadionhoz. A mintegy két kilométeres távot rekordszámú résztvevő, több mint nyolcszáz diák teljesítette.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az általános iskolásoknál Kubasi János (Báthory iskola) és Szemán Kitti (Simonyi iskola), míg a középiskolásoknál Felber Balázs (Ipari Szakgimnázium) és Molnár Blanka (Vetési gimnázium) voltak a leggyorsabbak a Veszprémben rendezett futóversenyen.

Az egyetemi stadionnál egész nap sportprogramokat és látványos bemutatókat rendeztek. A honvédség és a rendőrség jóvoltából fegyvertechnikai és szolgálatikutyabemutató, biztonságiöv- és borulásszimulátor is várta az érdeklődőket.

Adamovics László rendőr alezredes, a Veszprémi Rend­őrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, az idei autómentes napra két újdonsággal készültek. A futók gyorsaságát az egyik versenyben sebességmérő készülékkel mérték meg, és most először hirdettek kocsitoló versenyt, amelyen közel húsz csapat, köztük a Napló is részt vett. A négyfős csapatok feladata az volt, hogy a bójákkal kijelölt pályán minél gyorsabban tolják végig kézzel a mintegy nyolcszáz kilogrammos autót. A vándorkupát a Transmoduls Kft. egyik csapata nyerte, a második helyen a katasztrófavédelem veszprémi kirendeltségének gárdája, a harmadik helyen a megyei rendőrkapitányság Mélységi Ellenőrző és Közterületi Támogató Alosztályának (MEKTA) alakulata végzett.

 

A bemutatók mellett iskolai váltófutóversenyt is szerveztek, valamint futball-, tenisz- és röplabdamérkőzéseken is részt lehetett venni. Az idősebbeket egészségügyi állapotfelmérés, a fiatalabbakat arcfestés és ugrálóvár is várta, délután a színpadon aerobic- és zumbabemutatónak tapsolhatott a közönség. A mobilitási hét programjain és az autómentes nap versenyein való részvételért a két legaktívabb iskolának járó jutalmat a Báthory István Sportiskolai Általános Iskola és a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája érdemelte ki. Az elismerést Ovádi Péter országgyűlési képviselő adta át az oktatási intézmények képviselőinek.

Az önkormányzat a mobilitási hét programjaira 1,5 millió forint támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A korábbi évekhez hasonlóan az autómentes napon a forgalmi engedély felmutatásával az autósok ingyen vehették igénybe a helyi tömegközlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában