Hagyományok és közösség

2018.01.16. 09:00

Több évfordulót is ünnepeltek a pétfürdőiek

Kapcsolati hálót kell kiépíteni és hitelesnek kell maradni az adott településen, hogy mindenkivel megtaláljuk a közös hangot – véli a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár intézményvezetője, Angeli Katalin, akit 2017-ről és az idei tervekről kérdeztünk. Rámutatott, a 2017-es jubileumi év volt Pétfürdő életében, több évfordulót is ünnepelhettek.

Leitner Vera

– Törekszünk rá, hogy mindig annyi segítséget nyújtsunk, amennyire szükség van – mondta Angeli Katalin Fotó: Pesthy Márton

Angeli Katalin intézményvezető elmondta: ezek egyik legjelentősebbje volt a Várpalotától történő elválás 20. évfordulója, melynek keretében megünnepelték, hogy 1997. október 1-jén Göncz Árpád akkori köztársasági elnök önálló településsé nyilvánította Pétfürdőt. Ennek kapcsán jelent meg a 20 éve történt… – Dokumentumkötet Pétfürdő önállóvá válásának 20. évfordulójára című kötet is. – Ha Pétfürdő XX. századi törté-netét nézzük, akkor az elvá-lás mellett hasonlóan jelentős esemény volt a település életében, amikor megépítették a gyárat, és 1932-ben elkezdődött a termelés. Ekkor telepedett le itt egy magasan kvalifikált ipari szakemberekből álló réteg, melyhez több civil szervezet megalapítása kötődött, bár akkor ezeket talán nem így nevezték. Ők alapították meg a Péti Férfikart és a PMTE Sportegyesületet, s ebből fakadóan mindkettő tavaly ünnepelte 85. évfordulóját, ami nagy szó – emelte ki a közösségi ház vezetője. – A Várpalotától történő elsza- kadást követően célunk volt visszanyúlni a település életét korábban is meghatározó polgári hagyományokhoz, s megteremteni az önálló pétfürdői identitást. Ez egyben azt is jelentette, hogy számos új szervezet, közösség indult el akkor, melyek közül több érkezett a 2017-es évben kerek évfordulóhoz: a Pétfürdői Diák Sportegyesület és a Bakony Bike Kerékpáros Egyesület 25., a Máltai Szeretetszolgálat pétfürdői csoportja a 20., a Napfény Női Kar és a Péti Nyugdíjasklub pedig 15. születésnapját ünnepelte tavaly.

– Törekszünk rá, hogy mindig annyi segítséget nyújtsunk, amennyire szükség van – mondta Angeli Katalin Fotó: Pesthy Márton

Az idei évben természetesen ismét megrendezik a már hagyománnyá vált pétfürdői eseményeket, így például a Pogácsafesztivált, a Településvédő és -szépítő Egyesület által szervezett Fekete dió ünnepet, az adventi közös koncertet, de a Péti nyár sem maradhat el. – Az immár másfél napos Péti nyár megszervezése esetén minden alkalommal törekszünk a hagyományőrzéssel egybekötött igényes szórakoztatásra, s általában valamilyen témához kapcsoljuk az eseményt.

2018-ban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a reformkort fogják megidézni.

– A jubileumok ünneplésén túl a közösségi ház állandó céljai között szerepel a hagyományteremtés és a közösségszervezés, hogy az itt élők büszkék legyenek arra, amit mi vagyunk képesek megteremteni, megmutatni. A már meglévő közösségek támogatásán kívül hangsúlyt fektetünk a gyerekekre, így nekik szóló rendezvényekkel is rendszeresen készülünk, sok esetben az iskolával együttműködve, emellett a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó-találkozó Veszprém megyei fordulójának ismét mi adunk otthont tavasszal.

Angeli Katalin kiemelte, erős kapcsolati hálót kell ki-építeni és hitelessé kell válni az adott településen ahhoz, hogy egy közösségi ház minél több igényt ki tudjon szolgálni. – Fontos feladatunk a közösségfejlesztés, igyekszünk támogatni az új közösségek születését, a már meglévők zökkenőmentes működését. Törekszünk rá, hogy mindig annyi segítséget nyújtsunk, amennyire szükség van. Azt látom, hogy nagyon fontos, hogy minden értékteremtő kezdeményezést felkaroljunk, mert akiben bármilyen szándék van arra, hogy ne otthon üljön a négy fal között, hanem emberek között töltse az idejét, azt támogatni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában