165 millió forint

2017.10.24. 08:20

Újjáépítik a pápai Esterházy-kastély kapuját és kerítését

Közel 165 millió forint állami támogatásból rekonstruálják, újjáépítik a pápai Esterházy-kastély egykori grandiózus méretű, főbejárati kovácsoltvas kapuját, valamint kerítését mintegy 333 méter hosszan. A beruházás várhatóan 2019 nyarának végére készül el.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor

A részleteket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester ismertette a nyilvánossággal a kastély főúri épületében. Mint ismert, 2015 áprilisában a felújított Esterházy-kastély átadóünnepségén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter százmillió forint támogatást ígért a kastélykapu rekonstrukciójára. Kovács Zoltán elárulta, az akkor megkezdett előkészítési, tervezési munkákat hatmillió forint értékben finanszírozta a Miniszterelnökség, a nemrég aláírt támogatási szerződésben pedig csaknem 159 millió forint szerepel. Tehát a százmillióból 165 millió lett, miközben a nagy kapun túl a kis kapuk és a kerítés is belekerült a projektbe, aminek már a teljes összege a pápai önkormányzat birtokában van. – Hamarosan régi pompájában láthatjuk majd a főbejárati kaput. A cél az, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Fotó: Polgár Tibor

Áldozó Tamás elmondta, Lázár János bejelentése óta folyamatosan dolgoztak a rekonstrukció előkészítésén. Alapos kutatómunkára volt szükség a tervek elkészítéséhez, ugyanis a valamikor a 19. században felállított főbejárati kovácsoltvas kapu a második világháború után ismeretlen okokból eltűnt, és csupán fotók maradtak fenn róla, így pedig nehéz volt meghatározni például a szélességét, magasságát. A polgármester hozzátette, következő lépésként két közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk, az egyiket a meglévő kerítés restaurálására és a hiányzó rész megépítésére, míg a másikat a kapuk rekonstrukciójára. A projekt során újra elkészítik a nagy kovácsoltvas kaput, a mellette lévő két kis kaput, valamint a kovácsoltvas kerítéselemeket, illetve felújítják a szabadtéri színpad irányában lévő, megmaradt másik két kaput. A Nepomuki-szobornál kezdődő és a kastély keleti szárnya előtt álló őrházig tartó kerítés 333 méter hosszú lesz, ebből 143 méter az újraépítendő, 190 méter pedig a felújítandó rész.

Áldozó Tamás tájékoztatása szerint a kivitelező kiválasztása után előbb a meglévő kerítést újítják fel, aztán megépítik a hiányzó szakaszt, és elkészültük mentén a helyükre kerülnek a kovácsoltvas kerítéselemek. A legutolsó mozzanat lesz a nagy kapu felállítása. A városvezető kiemelte: a körültekintő kutatásoknak az volt a célja, hogy a beruházás során a legapróbb részletekig az eredeti állapotot tudják helyreállítani. A régi nagy kaput egyébként közel eredeti méretben megjelenítették falmatricán a pápai városháza lépcsőfordulójában, ahol bárki megbizonyosodhat annak nem mindennapi méreteiről.

A sajtótájékoztató végén Áldozó Tamás egy, a régi kastélykapuról készült fotómontázst adott át Kovács Zoltánnak, köszönetképpen a 165 millió forintos támogatás megszerzésében nyújtott segítségéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában