magyar napok

2017.09.22. 08:30

Polgárdi Sándor esperes wittenbergi élményei

Polgárdi Sándor, a Pápai Evangélikus Egyházközség esperese is tagja volt a több mint 200 fős küldöttségnek, amely részt vett a Wittenbergi Magyar Napokon.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor esperes Wittenbergben

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör szeptember 18-i alkalmán Polgárdi Sándor esperes osztotta meg az érdeklődőkkel wittenbergi élményeit. Ugyanis a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és a Németországi Protestáns Egyház (EKD) között olyan megállapodás született, melynek értelmében a MEE kölcsönadta Luther Márton végrendeletét, cserébe az EKD megrendezte a Wittenbergi Magyar Napok rendezvénysorozatot augusztus 24. és 27. között, illetve kölcsönadta a korábban ott tanult magyar diákok, szerzetesek nemzeti lobogóját a Nemzeti Múzeum kiállítására.

 

Polgárdi Sándor esperes számolt be a Gyurátz Körnek a Wittenbergi Magyar Napok rendezvénysorozatról Fotó: Laskovics Márió

- Visszaérkeztünk az eredeti forráshoz, ahonnan elindult a Szentírás kutatása, német, majd magyar anyanyelvre fordítása. Az első nap estjén a Luther-házban tartott ünnepélyes megnyitón Gáncs Péter elnök-püspök, Pröhle Gergely országos felügyelő, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, illetve Stefan Rhein, az ottani Luther Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. Továbbá felszólalt Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is – kezdi élménybeszámolóját a több mint 200 fős küldöttség egyik tagjaként részt vevő esperes.

Polgárdi Sándor esperes Wittenbergben

 

A wittenbergi városi templom szárnyas oltára Lucas Cranach alkotása

- 25-én német nyelvű előadást hallhattunk az evangélikus lelkészi szolgálatról, tematikus városnézéseken vehettünk részt, megtekintettük a Luther-, a Melanchthon-, és a Cranach-házat. Jártunk a városi templomban, ahol anno Luther prédikált, este pedig Fassang László orgonaművész adott nagyszerű hangversenyt. Itt még rácsodálkozhattunk az első evangélikus lelkészre, Johannes Bugenhagenre, aki nemcsak a helyi, de az északi nép reformációjáért is sokat tett. A vártemplomban van eltemetve Luther és társa, Melanchthon is, az ablakokon különböző reformátorok – köztük az első magyar reformátor, Dévai Bíró Mátyás – arcképmásai láthatóak. Neki, valamint Stöckel Leonard bártfai reformátornak emléktáblát is avattak az evangélikus hittudományi egyetem udvarán. Szombaton egy állami fogadást rendeztek egyházi vezetőkkel, mi pedig a Luther-kertben magyar diákok programjain vettünk részt. Vasárnap, a vártemplomban tartott szentmisén Fabiny Tamás püspök prédikált német nyelven. A végén néhány percre megemlékeztünk Sylvester János bibliafordítóról, aztán a közös ebéd után hazaindultunk – elevenítette fel a Wittenbergi Magyar Napok eseményeit Polgárdi Sándor.

Polgárdi Sándor esperes a Luther-szobor tövében

 

A Luther-ház terme, ahol a reformátor asztali beszélgetéseit folytatta

Az esperes 1989 után második alkalommal járt Wittenbergben. Elmondása alapján sokat változott a város, ami az utóbbi tíz évben színes programokkal, szisztematikusan készült a reformáció elindulásának 500. évfordulójának méltó megünneplésére. A legnagyobb élményt számára a belső és a külső megújulás közösségben való megélése jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában