ünnepeljen a veol.hu-val!

2018.02.15. 07:00

A Magyar Széppróza Napja alkalmából Kanyár Erika mutatkozik be

A Magyar Széppróza Napjára készülve sorozatunk következő részében Kanyár Erika műveit ajánljuk szeretettel olvasóinknak.

veol.hu

Kanyár Erika

A Napló és a veol.hu sorozatot indított a Magyar Széppróza napja alkalmából, csütörtökön Kanyár Erikát köszönthetjük helyi, kortárs művészeink sorában.

Kanyár Erika gyulafirátóti származású művész. Gyors- és gépírótanárként részt vett a gyorsírási világversenyeken. A gyorsírást, mint szellemi sportot művelte. Mestergyorsírásból a világ legjobb tíz versenyzője közé tartozik, gyakorló gyorsírásból világbajnoki arany- és bronzérmes. 40–50 hazai és nemzetközi oklevele van.

Önmagáról így vall bemutatkozó írásában:

Létem és sorsom a Bakony, Balaton környéke határozza, határozta meg: Gyulafirátóton s Veszprémben zajlott, zajlik életem immár sok-sok évtizede. Tanulmányaim, majd munkahelyem – a közgazdasági szakközépiskola – a veszprémi várhoz kötött 37 esztendeig.  Tanulóként itt fedeztem fel a tanulás, majd tanárként a tanítás értékét és szépségét.

Már nagyon fiatal koromtól élt bennem az írás igénye, amelytől az élet hosszú-hosszú ideig eltérített, hiszen éltem a női sorsot – annak minden boldogságával és tragédiájával.

Vallom: az írás ön- és világértelmezés, ezért egyben terápia is az egyén számára, s lírai üzenete tanulság azoknak, akik olvassák, akiknek a lelkében visszhangra találnak a sorok.

Az írás élményét először naplóírásként, majd újságírói műfajokban, később önálló alkotásként a prózában, azután a költői műfajok megteremtésében fedeztem fel.  Bár alapvetően cselekvő és örökmozgó, derűs és optimista személyiség vagyok, sok írásomban mégis az élet tragikus színei dominálnak.

Eddig  két prózakötetben – Sváb golgota, Profán passió -, három verseskönyvben  - Smaragd énekek, A vigasz lángjai s Jel az Univerzumban – tette közzé az életről és a világról kialakított gondolatait, érzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában