Az Őz

2018.04.13. 14:39

Félelmetesen őszinte történet a Petőfi Színházban

Szabó Magda metszően drámai, sötét hangvételű remekművét, Az Őzet mutatja be a Petőfi Színház április 14-én szombaton 19 órakor a Latinovits–Bujtor Játékszínben Palásthy Beával a főszerepben, Őze Áron rendezésében.

Leitner Vera

Fotó: Penovác Károly

Szabó Magda regényének főhőse, Encsy Eszter ádázul gyűlöli és irigyli barátnőjét, Angélát, aki a család gazdag, úri ágából származik, s akivel élete szorosan összefonódik. Míg Angéla szeretettel ragaszkodik Eszterhez, az elbeszélő gyűlölete folyamatos, haragját a kisebbrendűségi érzés táplálja, mely akkor sem oszlik el, mikor a háború után ünnepelt, híres színésznő lesz. Szabó Magda bravúrosan formálja meg hősét, annak démoni alakját, akinek élettörténete töredékesnek tűnő emlékfoszlányokból érzelmekből, indulatokból rajzolódik ki.

Fotó: Penovác Károly

A regényből készült színpadi előadás ősbemutatóját két éve a budapesti Rózsavölgyi Szalonban tartották, ahol Őze Áron rendezésében láthatta a közönség, ezt az anyagot vette át a Petőfi Színház, ahol ismét az ősbemutató rendezője kezének köszönhetően állt össze a produkció, ahogy arról Őze Áron beszámolt, kissé megújítva, s természetesen az itteni társulatra igazítva. A történetét elmesélő Encsy Esztert Palásthy Bea alakítja, az Eszter életét állandó ellentétpárként végigkísérő Angélát Halas Adelaida formálja meg. Eszter édesanyja szerepében továbbá Módri Györgyit, édesapjaként pedig Tóth Loont láthatja a veszprémi közönség. Őze Áron elmondta, a budapesti bemutató előtt már egy ideje cipelte az előadás ötletét, majd Kovács Krisztina dramaturggal együttműködve sikerült elkészíteni a darabot.

Fotó: Penovác Károly

– Az őz iszonyatosan hétköznapi, rendkívül igaz, őszinte, sőt, már szinte kegyetlen. Az az érdekessége, hogy ezekkel a szereplőkkel mindennapi dolgok történnek, ám az a nem mindennapi, ahogy ezek az emberek ezeket a történéseket megélik. Ahogy Szabó Magda ezt megmutatja ezeket az életeket, az rendkívül mély, s valószínűleg ettől lesz ennyire lírai – nyilatkozta a rendező.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában