Egy jó ötletre és nyitott közegre volt szükség

2018.05.29. 07:00

Huszadik alkalommal is a kortárs táncé a főszerep Veszprémben

A huszadik Tánc Fesztiválja nyílt meg színes felvonulással a Hangvilla előtti téren tegnap délután.

Leitner Vera

A rögtön két táncszínházi produkciót is kínáló hétfői nappal egy minden mozzanatában a tánc körül forgó tartalmas hét kezdődött Veszprémben.

A szervezők és a táncosok hazai és nemzetközi táncprogrammal várnak

A fesztivál programjai vasárnapig kínálnak napról napra friss, minőségi kulturális élményt az érdeklődők számára, kamaraelőadásoktól nagyszínpadi produkciókig egészen változatos alkotásokat láthat a veszprémi közönség, melyet a szervezők és a táncosok hazai és nemzetközi táncprogrammal várnak. A hétfői fesztiválnyitó felvonulás fél ötkor a Hangvilla előtti térről indult, majd többek között olyan helyi és környékbeli táncegyüttesek léptek színpadra, mint a Veszprém–Bakony Táncegyüttes, a litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes vagy a Bonita Sporttánc Egyesület. Hat órától a gólyalábas Langaléta Garabonciások Háry János történetét mutatták be, ezt követte hét órakor a Veszprémi Petőfi Színházban a fesztivál hivatalos megnyitó ünnepsége.

Mi kellett ahhoz, hogy 1998-ban, elsőként elinduljunk egy ilyen rendezvénnyel egy vidéki városban?

– Ilyenkor óhatatlanul mérleget készít az ember, a húsz év alatt százkilencvenkét versenyprogramot kínáltunk a közönségnek százhuszonhat versenyprogrammal, a fesztiválon ötvenöt együttes lépett fel, olyan kiváló művészek, akik a kortárs táncszínház színe-javát képviselték, képviselik a mai napig – mondta el beszédében Krámer György, A Tánc Fesztiválja művészeti igazgatója, aki azokra az eseményekre is visszaemlékezett, melyek a fesztiválhoz kapcsolódva, a szakmai programok mellett zajlottak az évek során: az esti koncertekre, az éjszakába nyúló, jó hangulatú beszélgetésekre, vagy azokra a pillanatokra, mikor a gondnok tűzoltósági slaggal locsolta a forró kövezetet a délután mezítláb fellépő táncosok talpa alatt. – Mi kellett ahhoz, hogy 1998-ban, elsőként elinduljunk egy ilyen rendezvénnyel egy vidéki városban? Úgy gondolom, kiindulásnak kellett egy ötlet, mely Vándorfi László fejéből pattant ki, és kellett hozzá egy befogadó közeg, az az 1998-ban a kortárs művészeteket felkaroló város, mely megágyazott ennek a rendezvénynek – fogalmazott Krámer György.

Az esti program folytatásaként előbb a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkcióját, majd fél tíztől a DanceLab Image című, női szerepeket, azok lehetőségeit boncolgató előadástát láthatták a nézők. A további eseményekről A Tánc Fesztiválja honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában