német nemzetiség

2018.08.13. 14:00

Nagytevelen büszkék az értékeikre, őrzik a hagyományaikat

Német nyelvű szentmisével, különféle ének- és tánccsoportok fellépésével, közös vacsorával és sváb bállal rendezte meg fesztiválját a német nemzetiségi kisebbség.

Laskovics Márió

Nagy sikert aratott a Nagyteveli német nemzetiségi kórus műsora Fotó: Laskovics Márió

A község Német Nemzetiségi Önkormányzata nemzetiségi fesztivált és találkozót szervezett szombaton. Reggel zenével ébresztették a helyieket, illetve délután Bedy Imre plébános celebrált német nyelvű szentmisét a Szentháromság-templomban, majd megkoszorúzták az I. és a II. világháborús, valamint az elűzetési emléktáblát.

A művelődési ház tornatermében Babits Emil, a Nagyteveli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte német és magyar nyelven a közös papszelet- és kolbászvacsorához szépen megterített asztaloknál helyet foglalt egybegyűlteket.

Nagy sikert aratott a Nagyteveli német nemzetiségi kórus műsora Fotó: Laskovics Márió

Mint mondta, 1995 óta rendezik meg Nagytevelen a hagyományőrző összejövetelt, különféle meghívott csoportokkal. Ezáltal is megmutathatják, hogy él és működik a német közösség. 1996-ban alakult meg a helyi énekkar, 1997-ben pedig a tánccsoport, illetve a Schweighoffer Gyula Nagytevel Német Kulturális Egyesület a község történetét, nyelvjárását megírt pap, tanár tiszteletére. A magyarországi németek II. világháború utáni kitelepítése kapcsán megjegyezte, Nagytevelről 440 személyt üldöztek el.

Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának első országgyűlési képviselője az elűzetésről elmondta, következményei derékba törték a hazai németség életét. Évtizedekig nem lehetett róla beszélni, 2007-ben tartották meg a Parlamentben az elűzetés, 2015-ben pedig Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját.

– A „24. órában” vagyunk, hogy gyermekeinknek, unokáinknak visszaadjuk a német anyanyelvet, megerősítsük identitásukat, hogy továbbvihessék értékeinket – emelte ki.

A nagyteveli, szuloki, városlődi és hajósi énekkarok, tánccsoportok kulturális műsorát követően Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke zárszavában köszönetet mondott a színvonalas rendezvényért, az egyházi és világi hagyományok ápolásáért, generációs átörökítéséért. A fesztivál sváb bállal ér véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában