személyes helytörténet

2018.11.13. 16:00

Bemutatták a Jeruzsálemhegyet ismertető kötetet

A 23. órában voltunk a készítésekor, mert sokan vannak olyanok, akik még nyilatkoztak, adatokat adtak, hozzájárultak ahhoz, hogy a kötet ilyen szép és tartalmas legyen, de már nem élhették meg a megjelenését – mondta Heiter Sándor.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára „Kaleidoszkóp” sorozatának negyedik kötetét, amely a Cserhát, a Vásárállás és a Püspökkert után a Jeruzsálemhegy történetét tárja az olvasók elé. A kiadvány megjelenését a város is támogatta.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Brányi Mária alpolgármester a kötet megjelenése kapcsán elmondta, hogy nagy sikere van a három korábbi kiadványnak is, aminek az a titka, hogy egy új műfaj jelent meg a helytörténeti kiadványok sorában.

– Ez egy személyes helytörténet, ami szakmai alapokon nyugszik. Minden olyan ismérve megvan, ami egy szakmai kiadványra jellemző, de ezen túlmutat, mert az egyes családok, egyes ingatlanok történetébe ad betekintést. Azt gondolom, hogy ettől a személyes varázsától vált ennyire szerethetővé – hangsúlyozta az alpolgármester.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a kötet szerkesztője azt emelte ki, hogy Veszprém egyik legnagyobb városrészének történetét feldolgozó, közel 500 oldalas kiadványból kiderül, hogy a török hódoltság után kialakuló városrész hogyan fejlődött, központjában az Anna térrel és a reformátusok városrészével. Különlegessége, hogy az itt élő, főleg kisiparos családok történetén keresztül mutatja be a városrész történetét, hiszen készítői közel 70 olyan személlyel és családdal kerültek kapcsolatba, akiknek többsége még ma is a Jeruzsálemhegyen él vagy oda kötődik. A kutatás során több ezer fotót szkenneltek be, amelyekből mintegy 500 be is került a kötetbe.

– Aki olvassa, forgassa örömmel és szeretettel. A régiek visszaemlékezve, az újak pedig új ismereteket gyűjtve, hogy milyen is volt az élet a Jeruzsálemhegyen – fogalmazott Heiter Sándor, a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában