szabad szelleme miatt a cenzor feljelentette

2019.01.21. 07:00

Vajda Péterre emlékeztek vanyolai szülőházánál

Vajda Péter születésének 211. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a neves költő, író vanyolai szülőházánál.

Polgár Tibor

Megemlékezők a vanyolai Vajda Péter-emlékház udvarán

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Varga Rita, Vanyola polgármestere köszöntőjében elmondta, Vajda Péter 1808. január 20-án látta meg a napvilágot a kis faluban, és Szarva­son hunyt el 1846. február 10-én. – 2018-ban kirándulást szerveztünk híres szülöttünk emlékére Szarvasra. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatója fogadott bennünket, majd megismerkedtünk a neves irodalmár pedagógusi munkájával, szellemi és tárgyi örökségével. Az evangélikus ótemetőben megkoszorúztuk a sírját, ahol a Vanyolai Asszonykórus elénekelt egy dalt a tiszteletére – tekintett vissza Varga Rita.

Megemlékezők a vanyolai Vajda Péter-emlékház udvarán Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az idei vanyolai megemlékezésen a helyi asszonykórus tagjai, több helybéli, valamint a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola tanulói dalokkal és irodalmi műsorral idézték meg Vajda Péter alakját, életútját, munkásságát. A későbbi költő, író egy nyolcgyermekes, szegény jobbágycsalád legidősebb fia volt. Tízéves koráig szülőfaluja iskolájában tanult, majd 1819-ben a szülei beíratták a soproni evangélikus gimnáziumba. 1826-ban Győrbe költözött bölcsészetet tanulni, később az orvosi pálya iránt is érdeklődött. Abban, hogy az írást, az ismeretterjesztést, a népművelést választotta hivatásul, a hazaszeretete vezérelte. 1843-ban meghívták tanárnak a szarvasi evangélikus gimnáziumba, ami vezetésével országos hírű iskolává emelkedett. Szarvason tartotta híres Erkölcsi beszédeit, amiket kiadásra is összegyűjtött, de azok szabad szelleme miatt a cenzor feljelentette. Az ügy vizsgálata alatt Vajda Péter váratlanul elhunyt tüdőgyulladásban 1846 elején. A szarvasi evangélikus ótemetőben helyezték örök nyugalomra.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az ünnepségen az irodalmár leszármazottja, Árvai Mátyás elszavalta Petőfi Sándor azon versét, amit Vajda Péter halálakor vetett papírra. A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a Vajda-emlékházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában