A zene mindent jelent

2019.08.02. 20:00

A zenét ünnepelték Felsőörsön: bemutatkoztak a fiatal tehetségek

Negyven diák adott nagysikerű záró koncertet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban, háromszázan tagú közönség előtt, csütörtökön.

Kovács Erika

Snétberger Ferenc Kossuth-díjas, és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, alapító művészeti igazgató mellett a diákokkal fellépett ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Antal Tibor, Vörös Attila, Gál Márta, Toni Snétberger, Janszó Orsolya, Sándor Norbert, Horváth László, Farkas Zsolt, Szajkó Adrián, valamint a tanárok, zenei segítők. A koncerten részt vett Kertész Ágnes, Breuer Klára nagykövet, és más kulturális diplomaták Brüsszelből, Madridból, Lisszabonból.

A rendezvény szép pillanatát adta, amikor Trevor Sample, Snétberger Ferenc barátja és tisztelője, dörgicsei gitárkészítő egy mesterhangszert adományozott a központnak, amit a művész vett át. A 2011 júniusa óta, Felsőörsön működő kurzus a Snétberger Ferenc pedagógiai modelljét és módszertanát követi. Minden évfolyamban mintegy 60, 10-22 éves, különlegesen tehetséges, hátrányos helyzetű, főként roma diák részesül egyéni zenei képzésben. A kurzusokat záró koncerttel fejezik be, amikor a fiatalok, a vendégek, szülők, rokonok, tanárok, érdeklődők közösen ünneplik a zenét. A központ támogatója a Nemzeti Tehetség Program, amellyel a diákok számos ösztöndíjat, hangszervásárlási lehetőséget kaptak az elmúlt időszakban.

-Örülök, hogy a kezdetektől ennyi sikeres gyerek tanulhat itt, mondta érdeklődésünkre Sntéberger Ferenc gitárművész. Ez már a 9. nyár, illetve 12 hetes kurzus, ami intenzív, nagyon sokat tanulnak a fiatalok. Egyre híresebb az iskola, ahová az ország minden részéből érkeztek gyerekek, több külföldi tanár is van. A záró koncerten különböző hangszereken mutatják meg tudásukat, mint például a gitár, zongora, szaxofon, dob, basszusgitár, fuvola, klasszikus zongora.

A művész minden gyerek fellépésére büszke, nagyon örül a kitüntetéseknek, főként a díjnak, amit a központ spanyolországi fellépésen kaptak nemrég. A Berlinben élő művész legközelebb Salzburgban lép fel. A debreceni Horváth László, aki a Bartók konzervatóriumban tanul kérdésünkre közölte, öt éves kora óta játszik hegedűn, a családjában mindenki zenész. Ez a kurzus az ötödik nyara. Két éve Snétgberger Ferenc művész megkérte, hogy jöjjön vissza, mint zenei segítő. Legfőbb élményének a madridi fellépést tekinti, és nagy sikert arattak Lisszabonban is.

– A zene mindent jelent, az életemet meghatározza, fogalmazott a fiatal tehetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában