Könyv a molnárról

2019.10.16. 07:00

A tiszteletbeli molnárt köszöntötték a veszprémi könyvtárban

Wöller Istvánt ünnepelték kedden az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A malmok kutatóját többen is köszöntötték, és bemutatták a 90. születésnapjára készült, A tiszteletbeli molnár című kötetet is.

Sági Ági

A kilencvenéves Wöller Istvánt (középen) köszöntötték

Fotó: Sági Ági/Napló

Wöller István 1929-ben született a Zala megyei Gétyén, előbb kovácsnak és lakatosnak tanult, később leérettségizett. Első munkahelye a veszprémi malom volt, jóformán egész életében a malomiparban dolgozott, bár nem molnárként, hanem jórészt karbantartóként. Munkája során annyira beleszeretett a malmokba, hogy kutatójuk lett. Mindent dokumentált, fotózott, interjúkat készített. Munkája nyomán számos kötet született, melyek a mai kutatók fontos forrásai lettek.

Mint Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke az ünnepségen fogalmazott, látszik, hogy a Jóisten Wöller Pista bácsit értékmentésre és értékteremtésre hívta el. – Neki köszönhető, hogy nemcsak a malmok dokumentációja, hanem például a malomipari vállalatnál dolgozók személyi anyagai is megmaradtak, hogy később nyugdíjat kaphattak. Hogy a molnárhagyatékok bekerültek közgyűjteményekbe, és most a kutatók rendelkezésére állva a régi korok gazdaságát és a malmok működését ez alapján tanulmányozhatják – mondta el Márkusné Vörös Hajnalka.

A kilencvenéves Wöller Istvánt (középen) köszöntötték

A szülőfalu, Gétye polgármestere, Talabér Lászlóné, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, Ács Anna néprajzkutató, Édes Gyuláné, a Veszprém-cserháti Társaskör Kulturális Egyesület elnöke, Szabóné Vörös Györgyi könyvtáros és Tölgyesi József, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja köszöntötte az ünnepeltet, Csiszár Miklós, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja pedig bemutatta az ünnepelt születésnapjára készült, A tiszteletbeli molnár című kötetet.

Wöller István az ünnepség alatt többször is szót kért, felidézett epizódokat életéből, és megköszönte a felé irányuló szeretetet és figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában