a színészet hivatás

2019.11.11. 16:05

Vecsei H. Miklós volt a Pannon Unifest vendége

Az ötödik Pannon Unifest második napján, vasárnap Vecsei H. Miklóssal beszélgetett a fesztivál főszervezője, Deli Kitti és Szabó B. Eszter újságíró.

Horváth Virág

Vecsei H. Miklóssal Szabó B. Eszter és Deli Kitti beszélgetett a hivatásról, az életről és a társadalmi felelősségvállalásró

Fotó: Nagy Lajos

A vasárnap esti beszélgetésre rengeteg érdeklődő ellátogatott, a Pannon Egyetem A épületének nagy előadójában megteltek a helyek. Deli Kitti elmondta, új tematikát igyekeznek létrehozni a Pannon Unifesten, ugyanis az idei évben a társadalmi szerepvállalással szeretne a fesztivál kiemelten foglalkozni, és ennek a kezdeményezésnek a keretében hívták meg Vecsei H. Miklóst, Junior Prima-díjas színészt is.

Vecsei H. Miklóssal Szabó B. Eszter és Deli Kitti beszélgetett a hivatásról, az életről és a társadalmi felelősségvállalásró Fotó: Nagy Lajos

Vecsei H. Miklós erősen kötődik a Balaton-felvidékhez, mesélt a Káptalanfüreden töltött nyarairól, és a fiatalkori veszprémi szórakozásairól is. A fiatal színészt egészen gyermekkorától foglalkoztatta a társadalmi szerepvállalás, mindkét szülője szociális munkás, négy édestestvére és egy örökbefogadott testvére van. Szülei miatt már gyermekkorában sűrűn megfordult hajléktalanszállókon, közvetlen tapasztalatokat szerzett a nélkülözésről és a nyomorról.

Színházi karrierjéről elmondta, 2010-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amit pokoljárásként élt meg, de mára már tudja, hogy szükség volt arra az öt évre, ahhoz, hogy jó színész válhasson belőle. Ennek ellenére tanítványait igyekszik lebeszélni arról, hogy oda jelentkezzenek. A színészetre hivatásként tekint, amit minden nap újra és újra meg kell találnia önmagában.

Fotó: Nagy Lajos- Van egy Hamvas Béla idézet, amire ars poetica-ként tekintek, ami úgy hangzik, hogy „a valóság az, ami hat”. Ebből a szempontból én már éreztem azt, hogy a színház valóságosabb, mint a kinti világ. 2014-ben éreztem ezt először, és ez csodálatos érzés volt – tette hozzá a fiatal tehetség.

Fotó: Nagy Lajos

2018-ban indította el „POKET” néven a Sztalker Csoport olvasást népszerűsítő projektjét. Saját bevallása szerint ő is okostelefon-függő.

– Egy pár napja lett megint okostelefonom, de nincs se facebook-om, se instagram-om. A közösségépítés a második lépcsőfoka a POKET-nek a megalakulásától számítva. Az olvasás képes visszavezetni bennünket a saját csendünkhöz – mondta el Vecsei H. Miklós.

Vecsei H. Miklóssal Szabó B. Eszter és Deli Kitti beszélgetett a hivatásról, az életről és a társadalmi felelősségvállalásról Fotó: Nagy Lajos

Az előadáson elhangzott, igyekszik a tudatos-jelenlét elvén élni az életét. Mivel másokhoz is csak úgy kerülhet igazán közel, ha a small-talk-on túllépve mély beszélgetéseket folytat, így önmagát is csak úgy ismerheti meg, ha tud kérdezni önmagától, és ezekre a kérdésekre megkeresi a mindennapjaiban a választ is.

A szerdai napon szintén a társadalmi felelősségvállalás témakörben, Forgács-Fábián Sára, az Amigos alapítvány vezetője tart előadást 18 órától a Laczkó Dezső Múzeumban a Pannon Unifest programjának keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában