Bábra megy a játék

2021.02.23. 07:00

Folytatódhat az amatőr bábjátszás fejlesztését célzó projekt

Folytatódik az amatőr bábjátszás fejlesztését célzó, uniós és állami támogatásból, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala megyei csoportok bevonásával megvalósuló projekt, melyet a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Igazgatóságával együttműködve hívott életre tavaly októberben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A koronavírus-járvány miatt egy alkalmat követően felfüggesztett képzés egyelőre az Esterházy-kastélyban folytatódhat, mert az új rendelkezések értelmében közművelődési és -gyűjteményi intézményekben már tarthatnak felnőttképzéseket.

Sarkadi-Nagy László igazgató, tervező, rendező és Baloghné Uracs Marianna, az NMI megyei igazgatója az Esterházy-kastélyban tartott képzésen
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Baloghné Uracs Marianna megyei igazgató az előzményekről elmondta, az NMI egy európai uniós projektjének köszönhetően 2018 óta dolgoznak együtt a színházzal egy régiós bábfejlesztő programon. Sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, így nyolcmillió forintos támogatásnak köszönhetően folytathatják a szakmai felkészítő munkát. Az akkreditált, 90 órás tanfolyamon többek között bábcsoportvezetői ismereteket tanulhat a közel húsz résztvevő.

Baloghné Uracs Marianna, az NMI megyei igazgatója az Esterházy-kastélyban tartott képzésen
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Szerencsénk van, hogy Pápán együtt dolgozhatunk a Pegazus Színház országos hírű szakembereivel. Elkötelezettek vagyunk az amatőr bábjátszás mozgalmának, a bábos közösségek újraépítésében. Ennek pedig mindig a szakember, a csoportvezető a kulcsa, aki felkészült, jól bánik a gyerekekkel, fiatalokkal – fogalmazott Baloghné Uracs Marianna.

Végh Zsolt igazgató, színész arról tart előadást, hogyan készülhet minél kifejezőbb arc a bábnak
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Sarkadi Nagy László, a Pegazus társigazgatója, rendezője bábos módszertani könyvet ír a projektben. Végh Zsolt társigazgató, színész kifejtette, a csoportjaikkal dolgozva a folyamat végén a cél egy kész, közönségnek szánt színpadi bábos produkció megszületése. A képzés két modulból áll: bábszakmai, valamint csoportvezetői vizsgát tesznek a hallgatók.

A képzés résztvevői ottjártunkkor épp gyümölcsből formáltak arcokat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A bábcsoportvezetés hittel és elszántsággal végzendő munka, sokat kell tanulni hozzá. A színházban van külön dramaturg, tervező, zeneszerző, fény- és hangtechnikus, bábszínészek, ám a vezetőnek egy személyben kell mindent értenie (a tanfolyamon egy­előre alapfokon) ahhoz, hogy a meseválasztástól a rendezésig létre tudjon majd hozni egy színdarabot a csoporttagokkal – fűzte hozzá Végh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában