Győri kirakatban tekinthetők meg a veszprémi művész képei

Igyekszem túljárni a járvány eszén. Az utóbbi bő egy évben sok mindent kiköltöztettünk a szabadba. Mostanában az utcára kerülő művészet is a korlátozásokhoz való alkalmazkodás jele. A biztonságot napjainkban a térben és időben széthúzott események szolgálják – állítja Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész.

Rimányi Zita

Forrás: családi

Télen Veszprém központjában egy irodaház üres földszinti terében két hónapig láthattuk Debreczeny Zoltán festőművész képeit. Jelenleg – a kirakatkiállítási gyakorlatát folytatva – Győr belvárosában tekinthetők meg művei. Az ötlet nem új. A történelmi belvárosokban sajnos sok az olyan üres kirakat, ami szinte felkínálkozik valamilyen átmeneti, nonprofit kulturális hasznosításnak. Ez a színesítés jót tesz a városképnek, plusz javítja az arra sétálók hangulatát. Ez a lehetőség a koronavírus, a járvány, a korlátozások idején különös jelentőséget kap.

A veszprémi művésznek több győri barátja, „követője” van, ezért különösen jól esett a szomszéd városból érkezett meghívás. A kisalföldi megyeszékhely Kubinyi Galériája, a korábbi Képcsarnok ráadásul a város egyik kultikus tere. A művészetszerető helyiek körében régóta népszerű a patinás galéria, ráadásul a sétálóutca szomszédságában.

- Tavaly tavasz óta van velünk a Covid, amivel sok minden megváltozott körülöttünk. Persze szaporodtak a pandémiával kapcsolatos tapasztalataink is. Először az ismeretlentől való félelem volt a legjellemzőbb. Aztán lassan kiismertük, kényszerűen, de alkalmazkodtunk hozzá. Egy ideje igyekszem túljárni az eszén. Azt látom, hogy utcára, terekre, szabályosan látogatható közösségi eseményekre kívánkozik a kunszt. Nagyon fontos az alkotók és a közönség közötti kapcsolat, az élő találkozás. Legjobb, ha a kiállításnak folyamatosan vannak látogatói. Erre egy kirakat kiváló lehetőség.

Debreczeny Zoltán képei a győri kirakatban Fotó: Családi

Debreczeny Zoltán Veszprémben tartott már kerítéskiállítást, amit pár óra alatt csak néhányan néztek meg, de akik látták, örültek. Kell ennél több? Nőtt a netfüggőségünk is. Ezzel együtt a zoomolások, az online kontaktok után sokaknál jelentkezik a képernyő-kiábrándultság. Egy élő tárlat más. Egy művész a Coviddal dacolva is megtalálhatja a közönségét. Erre, a bezártság alatti próbálkozásra jó egy kirakatkiállítás, ami a galéria és a művész túlélését is szolgálja. Debreczeny Zoltánnak a Kubinyi Galériánál látható kiállításán megjelennek győri terek, helyszínek, események, persze jól átírva. Láthatunk sport, nordic walking, zene és piknik témájú képeket is, akár régi sparheltbe keretezve. A témák amolyan tanácsok is arra, hogy mivel tudjuk elviselhetőbbé tenni ezt a fura időszakot. Az alkotó sajátos stílusában vidám figurákkal megtelő életképek mindig több jelentést hordoznak, új történeteket mesélnek.

- Covid alatt dolgoznak a múzsák. Az olyan kezdeményezések különösen tetszenek, amik nem kerülnek pénzbe, mégis sokat javítanak a hangulaton – szögezte le az alkotó, akire a játékosság is jellemző. A győri kirakatban látható egy olyan kép, amelyről egy apró jelvényfeliratot lehet leolvasni. Aki leírja egy cetlire a két szót és a telefonszámát, megnyerheti az Aranyszíveim című képet. Egy okkal több ellátogatni az amúgy csodaszép Győrbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában