Borászok, zenészek és múltidézés a Vaszary-villában

Jásdi István és Figula Mihály borász egyebek mellett a Balatonról, a világról, a gasztronómiáról beszélt, Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, színész, dalszövegíró pedig egy emlékezetes koncert hangulatát idézte fel Balatonfüreden a Vaszary-villa Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből című kiállításán a közelmúltban. Mindezt a Könyv-Bor-Jazz fesztiválon láthatta a közönség.

Kovács Erika

20210619 Balatonfüred Vaszary Galéria. Képes történetek a várossá válás első évtizedeiből, A tárlatvezetés vendége Nagy Feró, aki a Balatonfüredi Hajógyárban 1982-ben megrendezett Újhullámos Fesztiválról beszél, ahol maga is fellépett – az erről dokumentáló teremben. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Sokan a közösségi oldalakon és más helyeken próbálják megméretni magukat, ahelyett, hogy élnék az életüket, és maguk körül próbálnának jók lenni az emberekkel. Meg akarják váltani a világot, csak azt felejtik el, hogy meglátogassák beteg, idős rokonukat, vagy vigyenek ebédet a magányos szomszédnak – mondta Jásdi István borász, akivel könyvei apropóján a világ dolgairól beszélgetett kollégája, Figula Mihály a villa kertjében.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elhangzott, a család sokat jelenthet a helyes út kiválasztásában, de nagy társadalmi nyomás nehezedik a fiatalokra. A gyerekek, unokák azonban reményre adnak okot. Az nem jó, hogy már a kisgyerekek is a tableten kommunikálnak egymással. Azt jó látni, hogy szerencsére egyre többen kerékpárra pattannak a Balatonnál, így járják be a gyönyörű vidéket.

Beszéltek a borászok még a társadalmi és természeti problémákról, a Balatonról, a tó értékeiről. – Albérletben vagyunk a világon, az utánunk jövő generációra tulajdonképpen nincs ráhatásunk, de abban, hogy mi történik a későbbiekben, nagy a felelősségünk – szögezték le.

Trunkos András és Nagy Feró felidézte az Új hullám fesztivál hangulatát Balatonfüreden
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kerti diskurzus után a villában lévő jubileumi kiállítás egyik termében Nagy Feró felidézte az 1982-es Új hullám fesztivált, koncertsorozatot, amit a Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnokában rendeztek meg. Ott a rendszer ellen lázadó fiatal bandák léptek fel, és Nagy Feró arra az alkalomra hozta össze az Árnyékszék nevű zenekart, amely nagy sikert aratott. Az emlékek felidézésébe Trunkos András basszusgitáros, a Rolls Frakció vezetője, ma az Omega együttes menedzsere, és Jobbágy Gyula, a Közgáz-klub ’70-es évekbeli vezetője, az akkori „rendszer­ellenes” nagy bulik szervezője is bekapcsolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában