Országos hírű lett az alsóörsi csipketábor

Negyedik alkalommal szervezte meg a csipketábort az Alsóörsi Csipkeműhely. Négy napon keresztül szorgos asszony- és lánykezek dolgoztak az Eötvös Károly Művelődési Házban, hogy elsajátítsák a csipkeverés fortélyait.

Szendi Péter

Az ország számos pontjáról érkeztek csipkeverők a negyedik alkalommal megtartott alsóörsi csipketáborba Fotó: Szendi Péter

A szorgos és ügyes kezű hölgyeket Hebling Zsolt polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az alsóörsi csipkeverésnek nagy hagyománya van, hiszen az Alsóörsi Csipkeműhely jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a csipketábor, most viszont örömét fejezte ki, hogy ismét otthont adhatnak a csipkeverőknek.

Szuper Miklósné Gránátalma-díjas népi iparművészt is meglepte a nagy érdeklődés. A tábor célja a népi hagyományaink tovább éltetése, a csipkeverés elsajátítása. Idén áttértek a szélcsipkére, melyet egykor terítőkre, függönyökre, ruhák karjára, aljára, nyakára raktak.

Az ország számos pontjáról érkeztek csipkeverők a negyedik alkalommal megtartott alsóörsi csipketáborba
Fotó: Szendi Péter

Alsóörsön kívül Balatonfüredről, Veszprémből, Budapestről és Zalaegerszegről jöttek a hölgyek, akik nagyon jól érezték magukat a négy nap során. A négynapos tábor ingyenes volt, a csipkeveréshez szükséges anyagokat az Alsóörsi Csipkeműhely biztosította. A hölgyek és a lányok saját munkáikat pedig hazavihették, hogy büszkélkedjenek szeretteiknek, ismerőseiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában