Népszerű mesék az igazság kútjából

Lang Rudolf, a mindenki által ismert Rudi bohóc ezúttal magyar népmesék igazságaival ismertette meg a minap az érdeklődő közönséget az aszófői kultúrházban.

Jákói Bernadett

Rudi, a mesemondó az Igazság Kútjából merített mesékkel invitálta közös előadásra a közönséget az aszófői kultúrházban

Fotó: Jákói Bernadett

A saját maga által készített, kreatív díszlettel, egy mesekúttal és az abból felhúzható meseképekkel tette interaktívvá, együtt játszós előadássá egyszemélyes meseszínházát. Rudi, a mesemondó ezúttal egy a családi kapcsolatok megerősítésére szolgáló játékdélutánon három mesét dolgozott fel: a Csillagszemű juhász, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Három fa című magyar népmesét közönség bevonásával adta elő.

A történet a gyerekek kreatív képzelete szerint formálódott, anyukák, apukák is a szereplők körét erősítették. „Ha belenézünk a kútba, látjuk saját magunkat a víz felszínén, s ha magunkat megismerjük benne, megismerhetjük az egész világot, s ha valaki ezekben a mesékben szerepel, szereplőként ugyanúgy megláthatja magát benne, mint a kútban” – vallja az előadó.

Rudi, a mesemondó az Igazság Kútjából merített mesékkel invitálta közös előadásra a közönséget az aszófői kultúrházban Fotó: Jákói Bernadett

Történeteiben az igazság alapja a kút mélyéről felhúzott mesékből ered, és ha ismerjük azok csodálatos világát, kiderül, mennyire a körülöttünk lévő, illetve már eltűnt kultúrák tükröződnek vissza. S ezekre az ősi igazságokra a gyermekek nagyon fogékonyak. A mesemondó Rudi szerint az együtt játszás titka, hogy minden felnőttben ott a gyermek, s akkor van értelme a kútból felhúzott mesék összjátékának, ha sikerül előhívni a gyermeki lelket az előadásban. Ha látja a felnőtt a gyermeket játszani, átlényegülni, akkor ő is gyermeki módon bele tud feledkezni. Egy dologról beszéltek, egy dolgot éreztek, együtt voltak: az összetartozás, a közösséghez tartozás élményét élték át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában