Saját és mások örömére adnak elő katona-, nép- és operett dalokat Pápán

A katonadalok felelevenítésével, éneklésével ápolja a katonai hagyományokat, értéket ment és közösséget épít a Vidám Nagyik Dalkör, mely saját összeállítású könyvét mutatta be a minap a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

A Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Dalköre Katonadalok című könyvét mutatták be – a pandémia miatt tavaly tavaszról elhalasztva – múlt pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István nyugalmazott könyvtárigazgató köszöntőjében örömét fejezte ki a kórus fennállása kapcsán, és hogy a kötet elkészültében a könyvtár munkatársai is részt vettek. Érdekes történelmi kitérőként megjegyezte, a pápai ejtőernyősök közül sokan nem jelentek meg azon az ünnepségen, amelyen a Szálasi-kormányra kellett felesküdniük, és később is kibújtak az eskü alól.

Unger Tamás alpolgármester beszédében a trianoni békeszerződést emelte ki. – A trianoni törést a mai napig nem tudtuk teljesen feldolgozni, kibeszélni. Trianon minden magyarnak fáj, mert felfoghatatlan veszteséget jelent(ett). A történelemkönyvek tételesen, tudományosan próbálják leírni, a képzőművészetben képek, szobrok formájában jelenik meg. Azonban a hétköznapi emberek történeteiben, énekeiben nem ölt testet. Amikor ezeket összegyűjtik, lekottázzák, az nemes vállalás – gratulált a fájdalom ilyetén feldolgozásához az alpolgármester.

A kötetet dalcsokrok formájában ismertette a kórus. Ruzsás Sándorné kórusvezető felidézte, 2018-ban, a Magyar Honvédség megalakulásának 170., és a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából már kiadták a kottákat is tartalmazó könyvet. Az irredenta dalokkal bővített, közel 120 dalt felvonultató kiadás 2019-ben, egy sikertelen pályázat után, Hermann István felajánlására a városi könyvtár nyomdájában ingyen készült el.

Klesitz-Horváth Kinga karnagy elmondta, a tizenöt tagú családias csapat a kötetben szereplő katonadalok jó részét már ismerte, de ő az egyes fellépésekre próbált mindig újabbakat gyűjteni, s ekkor jött rá, hogy a kuruc időktől a világháborúkig, az operett, a népdal és a nóta terén szinte bárhol előfordulnak. Így aztán hatalmas repertoárjuk lett, nagyobb, mint a könyv tartalma.

– A katonadal-irodalom szerintem hungarikum. E dalok hordozzák az adott kor szavajárását, lelki beállítottságát. Megőrzésükre, népszerűsítésükre tettük fel az életünket. Dicséret illeti a kórust, mert kotta nélkül énekelnek, minden szöveget fejből tudnak, mindig állva próbálunk, hisz így az igazi az éneklés. Legidősebb tagunk 88 éves – tette hozzá a karnagy.

Dudaszeg János kórustag megosztotta, a katonaélet mozzanatait felidéző dalok többnyire népköltői eredetűek. Általában a honvédsors könnyebb hangulatait, a vitézi helytállás viszontagságait, a haza történetének sokszor reménytelen epizódját elevenítik fel, és passzív ellenállás tükröződik bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában