A Hamvas-napokon irodalmi szalont is avatnak

Hamvas Béla Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros szellemét idézi meg rendkívül gazdag programsorozattal Balatonfüreden a hagyatékát ápoló és őrző Hamvas Béla Asztaltársaság november 12–14. között, melyen új irodalmi szalont is avatnak.

Kovács Erika

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész is koncertezik a Hamvas-napokon

A Hamvas-napokat 21. alkalommal, ismét több helyszínen szervezik meg Balatonfüreden, a rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

A program ünnepi megemlékezéssel, közös versmondással kezdődik a Kiserdőben lévő emlékoszlopoknál, illetve a Tagore sétányon.

Hamvas Béla szellemét Fák című írásával idézik meg, melyet magyar és angol nyelven is elolvasnak a Vaszary Villa Irodalmi Szalonjában. Bernard Adams, számos magyar irodalmi mű angol fordítója Hamvas a Fák című esszéje angol fordításáról és a magyar nyelvről tart előadást, majd bemutatják az Új forrás című folyóirat Hamvas-számát.

Szombaton Cserép László, a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője ünnepi beszéddel irodalmi szalont nyit meg az említett erdélyi magyar költő emlékre a Vaszary Villában, melyen közreműködik Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész is koncertezik a Hamvas-napokon

Hamvas Béla tiszteletére zongoraestet is szerveznek az Anna Grand Hotel dísztermében, melyen fellép Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar.

A zárónapon irodalmi reggelin idézik meg Hamvas korát Szarvas József Kossuth-díjas színművésszel a Vitorlás étteremben, majd délután Koloska-völgyi séta zárja az emlékezést a Hamvas- hársnál.

A Figula pincészetben Ars Naturae-estet szerveznek, majd Ambrus Lajos író, borász beszélgetésre invitálja a hamvasi szellemiségre érzékeny borászokat, melyen Jásdi István és Figula Mihály borász lesz a vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában